Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το θαύμα της Παναγίας της Φιδούσας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, το νησί της Κεφαλονιάς επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί, προκειμένου να προσκυνήσουν την Παναγία τη Φιδούσα.



Η μικρή Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, 25 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, έγινε γνωστή σε όλη την υφήλιο από ένα ανεξήγητο γεγονός, «θαύμα» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, που συμβαίνει κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 του Αυγούστου.

Μικρά γκρίζα φιδάκια, που το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.

Ο εφημέριος της Ιεράς Μονής, Κωνσταντίνος Γιαννίκας, αναφέρει πως τα φιδάκια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 470 χρόνια, όταν πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί και οι πειρατές που επιβιβάστηκαν κατευθύνθηκαν προς τη Μονή προκειμένου να τη λεηλατήσουν.

Τότε, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι, το οποίο κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν. Αυτό θεωρήθηκε από τους κατοίκους σημάδι από την Παναγία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλατσιάτος, «από τότε και κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας, κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια, χωρίς οι πιστοί να τρομάζουν, καθώς είναι άκακα και ευλογημένα».

«Παραμονή της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετά το πέρας της παρακλήσεως, τα φιδάκια εμφανίζονται κάθε χρόνο πάνω στον βράχο που ήταν χτισμένο το παλιό καμπαναριό της Ιεράς Μονής, που έπεσε το 1953, όταν το νησί χτυπήθηκε από τον μεγάλο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ. Τα φιδάκια εμφανίζονται από τις 23:00 μέχρι και τα ξημερώματα. Μετά εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται μετά από ένα χρόνο», εξιστορούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι περιμένουν κάθε χρόνο να συμβεί το ίδιο θαύμα.

Το ανεξήγητο γεγονός της εμφάνισης των συγκεκριμένων φιδιών, σύμφωνα με τους κατοίκους, προσπάθησαν να εξηγήσουν πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες που έχουν επισκεφθεί την Κεφαλονιά, χωρίς όμως να μπορέσουν να το επεξηγήσουν, ενώ άγνωστο παραμένει, μέχρι και σήμερα, το είδος του συγκεκριμένου φιδιού.

Πάντως, σε περίπτωση που μία χρονιά τα φιδάκια δεν εμφανιστούν, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς, οι κάτοικοι φοβούνται πως κάποιο κακό θα συμβεί στην Κεφαλονιά.

Φέτος, ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τρία φιδάκια που εμφανίστηκαν την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Την Παναγία τη Φιδούσα επισκέπτονται κάθε χρόνο αμέτρητοι προσκυνητές, για να δουν και να αγγίξουν, χωρίς φόβο, τα φιδάκια που θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά, καθώς, σύμφωνα με ομολογίες πολλών πιστών, έχουν γιατρέψει με τη χάρη της Παναγίας πολλές ανίατες ασθένειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.