Τι λένε οι Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί Ειδικής Αγωγής.
Για ανεφάρμοστη και τελικά άκυρη επί της ουσίας μεταβατική περίοδο για τα μεταπτυχιακά που δεν αναγράφουν ρητά Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία κάνει λόγο με δηλώσεις του στο newsbeast.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Σταμάτης, αναρωτώμενος πως είναι δυνατόν ένα τίτλος μονοετούς μεταπτυχιακού να μετατραπεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σε διετούς διάρκειας.
Ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι με τη μεταβατική περίοδο θα μπουν στους πίνακες κάποιοι εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας προσωρινή συνάφεια, ίσως εργαστούν, ίσως όχι και στη συνέχεια εφόσον δεν συμπληρώσουν (!) τις προϋποθέσεις θα τεθούν εκτός πινάκων.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΕΛΕΑ συμφωνεί να μπει τάξη στο χώρο της Ειδικής Αγωγής με την προϋπόθεση ότι θα μπει μια δίκαιη διαχωριστική γραμμή για την εφαρμογή της, που δεν θα ανατρέπει τον προγραμματισμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό τους μέσα στο 2015 ή ήδη φοιτούν.
Τάξη πρέπει να μπει στην Ειδική Αγωγή. Αλλά σημείωσε ότι η τάξη πρέπει να μπει από πάνω προς τα κάτω και δεν πρέπει να ξεκινά από τον αναπληρωτή ενώ υπογράμμισε ότι η επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την κοινωνική διάσταση της εν λόγω απόφασης που ενδεχομένως να «πετά» εκτός ανθρώπους που έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα με την ελπίδα να εργαστούν σε μια περίοδο αυξημένης ανεργίας. «Από την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση, δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα τηλέφωνα ανθρώπων που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΕΛΕΑ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των πανεπιστημίων του εξωτερικού που ενδεχομένως θίγονται από την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι τα σεμινάρια των 400 ωρών θα μοριοδοτούνται και δεν θα μοριοδοτείται ένας μεταπτυχιακός τίτλος.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΕΛΕΑ στάθηκε και στα πρακτικά ζητήματα που απορρέουν από την εν λόγω ΥΑ καθώς ακόμα και αν το μεταπτυχιακό είναι διετούς διάρκειας και δεν αναγράφει ρητά Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία, θα πρέπει τα 6/8 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ. «Ποιος θα διαβεβαιώσει ότι το ΜΠΣ είναι συναφές; μία απλή αναγραφή μίας αναπηρίας σε ένα τίτλο μαθήματος το κάνει συναφές;». Επιπλέον από που προέκυψε αυτό το 6/8 ήτοι 75% και όχι 70% ή 80% ή κάποιο άλλο ποσοστό; και γιατί υπήρχε πρόβλημα με το μέχρι σήμερα ποσοστό του 50%;
Επιπλέον εύλογα αναρωτιέται κάποιος, διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο της Υ.Α. πώς και γιατί εξαιρούνται από τα κριτήρια μεταπτυχιακά που, όπως λέει, αναγράφουν ρητά στον τίτλο τους το «ειδική αγωγή» ή το «σχολική ψυχολογία»! Δηλαδή αν κάποιο μεταπτυχιακό αναγράφει στον τίτλο του ότι είναι «ειδική αγωγή» και είναι μονοετές, χωρίς πρακτική και έχει μόνον το 35% των μαθημάτων του να σχετίζονται με τις αναπηρίες όπως αυτές καθορίζονται στον ν.3699/08 είναι συναφές ενώ ένα άλλο που επειδή δεν έχει στον τίτλο του το «ειδική αγωγή» δεν θα είναι συναφές; Πως ερμηνεύεται αυτό;
Ομοίως κατοχυρώνονται όπως διαβάζουμε σε δηλώσεις, μόνον όσοι έχουν μπει μέχρι πέρσι στους πίνακες, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκείνους που τελείωσαν ή εγγράφηκαν το τελευταίο έτος δηλαδή το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 αν και η απόφαση είναι μεταγενέστερη!!
Ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης έκανε και μια αναδρομή στις θέσεις της ΕΝΕΛΕΑ για την ύπαρξη της επιτροπής λέγοντας πως «Εμείς εξαρχής από τη σύνταξη του 4186/2013 είχαμε διαφωνήσει με τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής καθώς έπρεπε η συνάφεια των μεταπτυχιακών να παραμείνει ως έχει στην αρμοδιότητα των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΕΕΠ ενώ μια τέτοια επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο όργανο που θα εξετάζει τυχόν ενστάσεις».
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε επαφή με τον κόσμο, με τους αναπληρωτές και θα προσπαθήσει να κάνει ότι έννομο είναι εφικτό για να αλλάξει. «Διερευνούμε δε, ποια μεταπτυχιακά θίγονται και ποια όχι προκειμένου να προβούμε σε ανακοινώσεις και να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Εμείς επιθυμούμε ανακοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης ώστε αυτή να μην έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν τελειώσει ή ήδη φοιτούν. Επιπλέον να ισχύουν όσα ισχύουν διεθνώς χωρίς ειδικές διατυπώσεις. Ας μπει ένα όριο για να κάνουν οι εκπαιδευτικοί τον προγραμματισμό τους χωρίς αιφνιδιασμούς» τόνισε ο κ. Σταμάτης.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.