Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή αριστούχος από την Κρήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Παρασκευή Κουτσαΐδη, η οποία είναι εκ γενετής τυφλή, κατάφερει να αριστεύσει στις εξετάσεις της Γ” λυκείου με μέσο όρο 19,9, διαβάζοντας όλα τα μαθήματα σε γραφή Braille. Τώρα πρόκειται να γίνει φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο.

«Μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες γι” αυτό θα δηλώσω πρώτη τη Γαλλική Φιλολογία. Στο μέλλον θα μου άρεσε να διδάξω ή να ασχοληθώ με τη μετάφραση και τη διερμηνεία», δήλωσε η αριστούχος κοπέλα που θα παρακολουθεί τα μαθήματα της Φιλοσοφικής σχολής από το Σεπτέμβρη.

aristouxos

Η Παρασκευή γεννήθηκε με μια πολύ σπάνια πάθηση, που χαρακτηρίζεται συγγενές γλαύκωμα και ανιριδία, στην οποία απουσιάζει εντελώς η ίριδα από τα μάτια της. «Βλέπω ελάχιστα. Κάποια σχήματα και κάποια χρώματα. Από το νόμο θεωρούμαι τυφλή. Οταν ήμουν μικρή δυσκολευόμουν να καταλάβω γιατί φαίνεται τόσο έντονη η διαφορά μου με τους υπόλοιπους. Τα μάτια μου είναι ολόκληρα γαλάζια και τα παιδιά ήταν αδιάκριτα, ρωτούσαν για να μάθουν. Καθώς μεγάλωνα, αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το να μη ρωτήσουν, κι εγώ θα ρώταγα αν έβλεπα ένα κορίτσι σαν εμένα, ήταν να μη γίνει το πρόβλημα της όρασής μου αιτία για να μου φέρονται διαφορετικά»

Η οικογένειά της ήταν πάντα στο πλευρό της. Η μητέρα της είναι καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο πατέρας της, ηλεκτρονικός στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο ενώ ο αδερφός της σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας. Οι γονείς της, παρά την ιδιαιτερότητά της αποφάσισαν να τη γράψουν σε γενικό σχολείο και έτσι η Παρασκευή αποφοίτησε με άριστα από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης. «Ήμουν η μόνη τυφλή στην τάξη αλλά δεν είχα πρόβλημα, παρακολουθούσα κανονικά. Οι συμμαθητές μου έβλεπαν ενώ εγώ όχι και πιστεύω ότι δεν κέρδισα μόνο εγώ από αυτούς αλλά και εκείνοι που έζησαν από κοντά το πρόβλημα μου», ανέφερε σχετικά με τη σχολική της ζωή.

«Κανονικές Πανελλήνιες είναι δύσκολο να δώσεις γιατί δεν επιτρέπει το Υπουργείο να μεταφραστούν τα θέματα σε γραφή Braille. Διαγωνίζεσαι ενδοσχολικά, σε θέματα ανάλογου επιπέδου δυσκολίας», δήλωσε η αριστούχος, ενώ αναφερόμενη στο τι έχασε την τελευταία χρονιά λόγω του εντατικού διαβάσματος ανέφερε ότι: «Έμεινα λίγο πίσω στο πιάνο».

Όσο για τα σχέδια και το μέλλον της ως φοιτήτρια στην Αθήνα είπε: «Θα επιδιώξω να είμαι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητη. Ξέρω ότι η Αθήνα δεν είναι η πιο φιλική πόλη για άτομα με αναπηρίες αλλά και το Ηράκλειο έχει περίεργη ρυμοτομία, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί κάπως οι συνθήκες- το ίδιο και στην εκπαίδευση. Με το Πανεπιστήμιο, έχω μια αγωνία, τί θα συναντήσω και πώς θα προσαρμοστώ».

«Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται κανείς. Αν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούν να μας υποστηρίξουν αξίζει να προσπαθούμε. Κι εγώ χρωστάω, στους γονείς και τους καθηγητές μου», τόνισε η Παρασκευή αποδεικνύοντας ότι αν υπάρχει θέληση και πίστη όλα γίνονται.


Πηγή: http://www.topnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.