Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος για εξωιδρυματικό, ΚΕΠΑ κλπ. μετά την ψήφιση του ν.4331/2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 22.07.2015


Την επαναφορά του εξωϊδρυματικού επιδόματος, ρυθμίσεις για τα ΚΕΠΑ αλλά και την εξαγορά χρόνου ασφάλισης προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Καταργείται η Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την αναστολή της καταβολής του εξωϊδρυματικού επιδόματος σε περιπτώσεις νοσηλείας των δικαιούχων σε οποιαδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα της νοσηλείας τους. Μετά την κατάργηση της ανωτέρω απόφασης αναστέλλεται η χορήγηση του εξωϊδρυματικού επιδόματος λόγω νοσηλείας των τετραπληγικών -παραπληγικών ασφαλισμένων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για χρονικό διάστημα περισσότερο των 30 ημερών σε περίπτωση νοσηλείας σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα.
Επίσης η εγκύκλιος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παρατείνεται η καταβολή της σύνταξης λόγω αναπηρίας για έξι μήνες. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Επομένως, όπως προκύπτει από τη γραμματική διατύπωση του νόμου και την εισηγητική έκθεση υπάγονται στη ρύθμιση οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον αθροιστικά πληρούν τα κατωτέρω : α) το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι την 31.12.2015 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους. β) είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Επιπρόσθετα: α) Η παράταση καταβολής που αναφέρεται στην κοινοποιούμενη διάταξη αφορά, πέρα από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας, όλα τα επιδόματα που χορηγούνται για λόγους αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, κ.λπ.), καθώς και όλες τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις ν. 612/1977, συντάξεις σε παιδιά που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία), β) τα οικονομικά αποτελέσματα από τη ρύθμιση αυτή αρχίζουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4331/2015 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι από 2.7.2015, γ) τα οικονομικά αποτελέσματα από την κοινοποιούμενη ρύθμιση λήγουν : i) είτε με τη συμπλήρωση 6 μηνών παράτασης χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, ii) είτε πριν τη συμπλήρωση των 6 μηνών, εφόσον στο μεταξύ εκδοθεί νέα οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ και απόφαση συνταξιοδότησης δ) κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ε) εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών, κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι, που η χορήγηση της σύνταξής τους παραταθεί βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (συντάξιμο βάσει της νομοθεσίας που διέπει κάθε ασφαλιστικό φορέα) ή φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Το κείμενο της εγκυκλίου.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (136.09 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.