Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Πρόσφυγες: Ένα πρόβλημα κι μια ταλαιπωρία που δεν έχει τέλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Περιορισμένες δυνατότητες ασύλου σύμφωνα με τον αναπληρωτή Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει φέτος στην Ελλάδα, σε μια χώρα της οποίας το σύστημα ασύλου έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και μέσω της οποίας γίνονται κυρίως οι μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη, που δεν πρόκειται σύντομα να σταματήσουν, επισημαίνει ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αυστριακός Φόλκερ Τιουρκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Σε πολλούς δεν είναι σαφές το τί συμβαίνει και ότι πρόκειται να έλθουν ακόμη πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, γιατί οι αρχικές αιτίες δεν έχουν εξαλειφθεί και η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει προς το παρόν λύσεις, αναφέρει.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα προέρχονται κατά 85% από τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, δηλαδή από εμπόλεμες περιοχές και άρα πρόκειται για κύματα προσφύγων και όχι μεταναστών - των αποκαλούμενων οικονομικών μεταναστών - και αυτή η τάση συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, όπως προσθέτει, στην περίπτωση της Συρίας, παρατηρείται ότι τώρα φεύγουν για την Ευρώπη άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και έως τώρα περίμεναν σε μια γειτονική χώρα, όπου στο μεταξύ ζουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι, αλλά επειδή δεν υπάρχει προοπτική τερματισμού της διένεξης αναχωρούν για την Ευρώπη.

Ο Φόλκερ Τιουρκ θεωρεί ως εξαιρετικά απογοητευτική την ανέγερση φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τονίζει πως η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει αντ΄αυτού να υπάρξουν δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαική Ενωση για να ελαφρυνθούν χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορά της, όπως η Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι, από εκείνες οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη και στην εμπιστοσύνη, που αποτελούν θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ ταυτόχρονα με τη συζήτηση των ποσοστώσεων θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα ασύλου σε πανευρωπαικό επίπεδο, που χρειάζεται δημιουργικές λύσεις.

Ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί ότι η πολεμική δεν έχει καμία θέση στο θέμα του ασύλου και πως λύσεις βρίσκονται μόνο με νηφάλια θεώρηση, καθώς, όπως σημειώνει, σύμφωνα με τον Φρόιντ, η φωνή της λογικής είναι χαμηλών τόνων.

-------------------------

Σχεδόν 8.000 μετανάστες από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εγκρίθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Τα πρώτα μέτρα για την υποστήριξη Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα, σε συνδυασμό με την έκτακτη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα μειώσει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και προστασίας των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κ. Χριστοδουλοπούλου.

Παρόλα αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί. «Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε στον εντελώς συμβολικό αριθμό μετεγκατάστασης περίπου 8.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανά έτος. Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών. Οι αντιδράσεις και η αναβλητικότητα που παρακολουθούμε εδώ και 3 μήνες στο θέμα της εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, δείχνουν δυστυχώς πως η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης».

Τέλος, σημειώνεται ότι «όσοι αναφέρουν πως η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών "δεν αντέχει άλλους", ξεχνούν μάλλον ότι υπάρχει και στην Ελλάδα κοινή γνώμη και λαός, ο οποίος μάλιστα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενώ δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση. Υπάρχει ένας πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας, και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να πιστεύει πως αυτός ο πόλεμος είναι πολύ μακριά για να την αγγίξει».

-------------------------

Ραγδαία άνοδος της ξενοφοβίας στη Γερμανία

Σχεδόν καθημερινοί οι εμπρησμοί σε κέντρα προσφύγων.

Σχεδόν ούτε μία μέρα δεν έχει περάσει φέτος στην Γερμανία χωρίς να σημειωθεί επίθεση σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, την ώρα η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει τον αριθμό-ρεκόρ των αιτούντων άσυλο, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη βία σε διάφορα κράτη.

Συνολικά 150 εμπρησμοί και άλλες επιθέσεις καταγράφηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2015, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές ή να καταστραφούν ολοσχερώς πρόσφατα ανακαινισμένα κέντρα υποδοχής των 450.000 αιτούντων άσυλο που αναμένεται να φτάσουν στην Γερμανία εντός του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι επιθέσεις, που συχνά διαπράττονται έπειτα από διαδηλώσεις ντόπιων εναντίον των κέντρων υποδοχής πριν από την άφιξη των προσφύγων, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, που έχει κάνει πολλά για να αποτινάξει το ναζιστικό της παρελθόν. Προκαλούν επίσης κοινωνικές εντάσεις, καθώς πολλοί Γερμανοί υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.

«Νοιώθω ντροπή για το μίσος προς τους ξένους εκεί έξω, στους δρόμους της Γερμανίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών που καταδεικνύουν τον διπλασιασμό των επιθέσεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε 150 το πρώτο μισό του χρόνου. Ολόκληρο το 2014, οι επιθέσεις αυτού του είδους είχαν φθάσει τις 170.

Πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου, εμπρηστές πυρπόλησαν κέντρο υποδοχής στην νοτιοδυτική πόλη Ρέμχινεν, προκαλώντας υλικές ζημιές 70.000 ευρώ, λίγες ώρες πριν άγνωστοι ανοίξουν πυρ και πλήξουν τα παράθυρα ενός κέντρου υποδοχής στην ανατολική πόλη Μπελέν, κοντά στην Λειψία.

Στην πόλη Φόρα της Βαυαρίας, ένα – άδειο – κέντρο φιλοξενίας προσφύγων πυρπολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σβάστικες ζωγραφίστηκαν στους τοίχους του. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν στις ανατολικές πόλεις της Φράιταλ, Μάισεν και Τρέγκλιτς, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν εκεί.

Στην βορειοανατολική πόλη του Ροστόκ προχθές Κυριακή η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να αποθήσει ακροδεξιούς που επιτέθηκαν σε μια ομάδα προσφύγων από την Αλβανία και την Αίγυπτο κατά την διάρκεια ενός φεστιβάλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μας δήλωσε στην εφημερίδα Bild πως παρ' όλους τους «παράλογους φόβους και τη βία» εναντίον των προσφύγων στην Γερμανία, καταγράφει παράλληλα ότι αυξάνονται τα αισθήματα συμπόνιας λόγω των δεινών των προσφύγων. Μια δημοσκόπηση η οποία είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο κατέδειξε πως το 50% των Γερμανών επιθυμεί η χώρα να υποδεχτεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες.

Η Γερμανία είχε δυσκολευτεί πολύ να αντιμετωπίσει το κύμα ρατσιστικής βίας που διήρκεσε για χρόνια εν μέσω της οικονομικής αναταραχής που ακολούθησε την ενοποίηση του 1990. Περίπου 186 ξένοι είχαν σκοτωθεί την περίοδο εκείνη.

Τότε, όπως και τώρα, ήταν σφοδρές οι επικρίσεις στην κυβέρνηση για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποφασιστικά τα κρούσματα βίας, ενώ είχε επίσης κατηγορηθεί πως έμμεσα ενθάρρυνε τις επιθέσεις, εξαιτίας της αδράνειάς της, ή εξαιτίας λαϊκιστικών σχολίων εναντίον των ξένων που καταχρώνται το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας και ασύλου της χώρας.

«Η κυβέρνηση δεν έχει μια συνεκτική στρατηγική και ορισμένοι πολιτικοί, ιδίως της δεξιάς, επιδεινώνουν την κατάσταση με εμπρηστικά σχόλια και ενέργειες», επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χάγιο Φούνκε, πολιτικός επιστήμονας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ και η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), της οποίας είναι πρόεδρος, το συντηρητικό αδερφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ , κάλεσε αυτή την εβδομάδα να γίνονται με ταχείες διαδικασίες απελάσεις ανθρώπων από Βαλκανικές χώρες, όπου οι γερμανικές αρχές δεν θεωρούν ότι η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να τους χορηγείται άσυλο.

«Οι λαϊκιστικές ιδέες της δεξιάς εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά στην CSU και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Φούνκε, σημειώνοντας πως οι φονικές εμπρηστικές επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90 συχνά συνοδεύονταν από προβοκατόρικη αντιμεταναστευτική ρητορική από πολιτικούς που ορισμένοι Γερμανοί αποκαλούσαν «ηθικό εμπρησμό» (geistige Brandstiftung).

Η Γερμανία αναμένει φέτος τους διπλάσιους σε αριθμό πρόσφυγες από τους 200.000 που ζήτησαν άσυλο στην χώρα πέρυσι. Από τις 85.394 αφίξεις προσφύγων το πρώτο τέταρτο του χρόνου, οι περισσότεροι προήλθαν από το Κόσοβο, τη Συρία, τη Σερβία, την Αλβανία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις, τονίζοντας σε σχόλιο του εκτός κειμένου: «Αυτές οι άθλιες επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων... είναι αφόρητες».


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.