Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα η χρηματοδότηση - γέφυρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα» χαρακτήρισε την χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν το θέμα και αναζητούν επιλογές αλλά πρόσθεσε «ότι δεν έχουμε βρει ακόμη τον τρόπο να το επιλύσουμε».

«Εγώ πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στα πλαίσια της Ευρωζώνης αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν αξιόπιστο τρόπο και εκ μέρους μας αλλά και εκ μέρους της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Συζητήσαμε τις δυνατότητες μίας χρηματοδότησης – γέφυρας και ποια είναι τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με την Ελλάδα. Ακολουθώντας το αίτημα της Ελλάδος για να μπορέσει να υπάρξει μία συμπληρωματική χρηματοδότηση, είχαμε δύο συνεδριάσεις του Eurogroup συζητώντας αν πραγματικά θα μπορούσαμε να δώσουμε το «πράσινο» φως στους θεσμούς ώστε να ώστε επισήμως να υπάρξει δυνατότητα εκταμίευσης από τον ESM», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε βάθος. Καταρχάς μας απασχόλησε το θέμα της εμπιστοσύνης, είναι κάτι το ποίο συζητήσαμε πολλαπλώς, το έχει συζητήσει και το έχει θέσει και ο κ. Γιούνκερ. Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα και σε σχέση με το δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στο να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να επανακτηθεί».

«Εγώ πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στα πλαίσια της Ευρωζώνης αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν αξιόπιστο τρόπο και εκ μέρους μας αλλά και εκ μέρους της Ελλάδας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν δρόμο ο οποίος να σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει μία αξιόπιστη θέση στην χρηματοπιστωτική αγορά, θα έχει μία σταθερότητα οικονομική. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι και αξιόπιστες οι διαδικασίες όσον αφορά στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση και ζητούμε από τους συμμετέχοντες να σέβονται τους κανόνες και αυτό πέρασε από μία διαδικασία τον τελευταίο καιρό», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Μέχρι την Τετάρτη το αργότερο η ελληνική κυβέρνηση θέλω να ελπίζω ότι θα έχει υποβάλει στο ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχει γίνει αποδεκτό το συνολικό πακέτο που αποφασίσαμε χθες. Η εκταμίευση από τον ESM διαφοροποιείται πάρα πολύ από αυτό που συζητούσαμε όταν διεκόπησαν οι συζητήσεις μας και είχαμε το δημοψήφισμα. Τότε μιλούσαμε για μία επιμήκυνση του δευτέρου προγράμματος τώρα μιλάμε για ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα τριετές, με άλλη χρηματοδότηση, με άλλες διευθετήσεις και πάνω από όλα με άλλες δεσμεύσεις».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.