Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Καταρτιζόμενοι στα ΙΕΚ και κάρτα ανεργίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι απαντήσεις δόθηκαν στη Βουλή.

Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για το αν είναι στις προθέσεις των υπουργών Παιδείας και Εργασίας η ένταξη των καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ στα μητρώα ανέργων και η δυνατότητα τους να θεωρούν το δελτίο ανεργίας.

Στο κείμενό τους επεσήμαναν το γεγονός πως ο ΟΑΕΔ με έγγραφό του θεωρεί ότι οι καταρτιζόμενοι στα ΙΕΚ δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, να θεωρούν το δελτίο ανεργίας τους ή να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων, με τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τακτική επιδότηση ανεργίας, «ακόμα και αν θεωρηθεί ότι είναι διαθέσιμοι προς απασχόληση στην αγορά εργασίας».

Απαντήσεις δόθηκαν τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από το Υπουργείο Εργασίας. Ο Αριστείδης Μπαλτάς, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, γνωστοποίησε
ότι η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης του ΥΠΟΠΑΙΘ. λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του ζητήματος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση θετικής λύσης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας με τη σειρά της σημείωσε ότι οι εξαιρέσεις για την εγγραφή των φοιτητών στο μητρώο ανέργων ανέργων αφορούν αυτούς που συγκεντρώνουν κάποιες προϋποθέσεις κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1897/2000 (παρ.2, παραρτ.1) και πως αυτές δεν τυγχάνουν εφαρμογής για τους φοιτητές των ΙΕΚ, οι οποίοι κατ’ εφαρμογή του Ν1545/85 (άρθρο 3, παρ. 2., περ. γ), δεν θεωρούνται άνεργοι ως μαθητευόμενοι επαγγελματικών σχολών.

Η κα Αντωνοπούλου γνωστοποίησε ότι η αρχική επαγγελματική κατάρτιση που αφορά τη φοίτηση σε ΙΕΚ διαχωρίζεται από τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση που είναι βραχυχρόνια και εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 4144/2013 άρθρο 30, όπου αναφέρεται ότι η περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν.1545/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «γ) οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών και ισχύουν πλέον τα εξής: «η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα ανωτέρω μητρώα. Ως εκ τούτου παραμένει ότι δεν θεωρούνται άνεργοι οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών ενώ κατ΄ εφαρμογή του ανωτέρω νόμου το δελτίο ανεργίας πλέον δεν διαγράφεται λόγω κατάρτισης παρόλο που ο χρόνος παρακολούθησης του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας».

«Κατ’ εφαρμογή του ν.4144/2013, έχει εκδοθεί η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 439/26.04.2013 η οποία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, θεωρία και πρακτική άσκηση και τα οποία υλοποιούνται βάσει κανονιστικού πλαισίου (υπουργική απόφαση, προκήρυξη κλπ) και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τους φοιτητές ΙΕΚ ή όσους φοιτούν σε επαγγελματικές σχολές δεδομένου ότι η φοίτηση δεν είναι βραχυχρόνια και οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης που τους παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα. Ως εκ τούτου οι φοιτητές ΙΕΚ δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους καταρτιζόμενους σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση βάσει του ν.4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88)» σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.