Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τα μεγάλα ερωτήματα για το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιο μέρος της ελληνικής περιουσίας του Δημοσίου δίνεται ως εγγύηση - Άγνωστο ακόμη ποιοι ξένοι θα το εποπτεύουν.

Σε άλλο επίπεδο περνούν οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με όσα συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σημαντικά ενισχυμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το νέο αυτό Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το ταμείο θα έχει λοιπόν ελληνική διοίκηση που θα εποπτεύεται, όμως, από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί, αν δηλαδή θα είναι στελέχη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.

Ταυτόχρονα σε αυτό το ταμείο θα μπορούσαν να μπουν από ΔΕΚΟ μέχρι ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου σε νησιά και στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και ολόκληρα νησιά που δεν κατοικούνται, βραχονησίδες και παραλίες προκειμένου να πουληθούν.

Ήδη για παράδειγμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε σχέδιο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).

Επίσης στο ίδιο Ταμείο θα μπορούσαν να μπουν ακόμα και αυτοκινητόδρομοι για να εκχωρηθούν τα διόδια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.