Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Σεμινάριο για την αποασυλοποίηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 13.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 1901

Την εκδήλωση - σεμινάριο «Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα στην οικογένεια και στην κοινότητα» άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από κοινού με τους Jan Jařab, περιφερειακό εκπρόσωπο για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέστησαν και μίλησαν επίσης η γενική γραμματέας Πρόνοιας Μαρίνα Κουτσούρη και ο γεν. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Το σεμινάριο διοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του EEG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα στην κοινότητα - European Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based care) και τη βοήθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε το σημαντικότατο ρόλο της αποϊδρυματοποίησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με τη σημασία της διαβίωσης στην κοινότητα. «Η αποασυλοποίηση είναι πρωτίστως κίνημα χειραφέτησης», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ για μια ευρύτατη καμπάνια για την αποϊδρυματοποίηση. Χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός ώστε κάθε επένδυση της χώρας να αφορά δομές διαβίωσης στην κοινότητα και όχι σε ιδρύματα, να μην έχει θέση ο κερδοσκοπικός τομέας και με άξονες δημιουργίας τους ΟΤΑ. Χρειάζονται δομές προστατευόμενης διαβίωσης, ανεξάρτητης διαβίωσης, να θεσπιστεί επιτέλους ο προσωπικός βοηθός- σε ένα πλαίσιο υποστηριζόμενο και επιστημονικό, μέσα στην κοινότητα και όχι σε συνθήκες εγκλεισμού. Χρειάζεται μεγάλη και σοβαρή προετοιμασία και συχνή αξιολόγηση, ώστε να μην κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και οι άνθρωποι βρεθούν στο δρόμο.


Παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι στα ιδρύματα δεν πρέπει να μείνουν πίσω, δεν πρέπει να σταθεί δικαιολογία για τη συνέχιση της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Άλλωστε, το αναπηρικό κίνημα στην Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι συνεχίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του!
Το σεμινάριο διεξάγεται στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, με πολλές ομιλίες και εργαστήρια. Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.