Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ανεξέλεγκτη ρύπανση με κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Δήμος Βέροιας καλεί την αστυνομία να επέμβει.

Παρά την έναρξη, από το 2014, προγράμματος συγκέντρωσης των κενών συσκευασιών και παρά την εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποίησε ο δήμος με διανομή φυλλαδίων, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και διανομή ειδικών σάκων, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους συνεταιρισμούς, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των αγροτών εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται. Έτσι, ο δήμος Βέροιας απευθύνεται πλέον στην Ελληνική Αστυνομία για το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στα σημεία υδροληψίας των αγροτικών βυτίων και στους αγροτικούς δρόμους.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

«Κυρίως νέοι αγρότες αλλά και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προσπαθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που υλοποιείται με τη συμμετοχή του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ Α.Ε., του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ημαθίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αγροτών, μεγαλύτερο του 50%, που είτε δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα, είτε το γνωρίζουν και δεν έχουν δώσει σε αυτό την ανάλογη σημασία», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης - Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Αναφέρει δε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε ακόμη και η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αγροτών που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του δήμου. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι για τους παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου από τριακόσια έως πέντε χιλιάδες ευρώ και ποινική δίωξη.

Ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνει έκκληση στους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τη συγκέντρωση άδειων φιαλών φυτοφαρμάκων και επισημαίνει ότι η διανομή των ειδικών σάκων είναι εντελώς δωρεάν ενώ υπάρχει επάρκεια στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του δήμου στα τηλέφωνα 2331350615 και 2331350634 ενώ το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ξεπλένουν τρεις φορές τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων και να τις τοποθετούν στους σάκους που στη συνέχεια συλλέγει ο δήμος.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί σάκοι για την συλλογή των κενών συσκευασιών διανεμήθηκαν στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και σε συνεταιρισμούς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Οι σάκοι θα πρέπει να φυλάσσονται έως την παράδοσή τους κατά την ημέρα συλλογής, ενώ τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία υδροληψίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.