Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Διεθνής Διακήρυξη κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από την UNESCO

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες στο Παρίσι, Διακήρυξη που υπογραμμίζει την πολιτική βούληση των κρατών- μερών στη Σύμβαση της UNESCO να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Εκατόν είκοσι οκτώ κράτη- μέρη στη Σύμβαση της UNESCO του 1970 για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικών αγαθών, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά και τις καταστροφές που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, τα κράτη- μέρη στη Σύμβαση κάνουν έκκληση ώστε όλες οι χώρες να γίνουν μέρη της και οι εθνικές νομοθεσίες να γίνουν αυστηρότερες απέναντι στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών θησαυρών, είτε προέρχονται από τις πρόσφατες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις, είτε από λαθρανασκαφές. Ζητείται επίσης να ενδυναμωθεί η διεθνής συνεργασία και να ενθαρρυνθεί, σε κάθε χώρα, η εγρήγορση των πολιτών και των ΜΜΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης χαρακτηρίσθηκε σαν ένα μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της Σύμβασης, η οποία μέχρι το 2012 παρέμενε χωρίς μηχανισμό εφαρμογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.