Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Στο Άμστερνταμ το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ρέιχμσμουζεουμ θα κρατήσει για ένα χρόνο «Το Αυγό» του Χένρι Μουρ.

Μεγάλη χαρά τόσο για τους κατοίκους του Άμστερνταμ, όσο και για τον διευθυντή του περίφημου μουσείου Ρέιχμσμουζεουμ, Βιμ Πάιμπες, αποτέλεσε η απονομή του φετινού Ευρωπαϊκού βραβείου Μουσείων στο «Μουσείο των Ολλανδών».

Ανάμεσα σε περισσότερα από σαράντα μουσεία τα οποία ήταν υποψήφια για το φετινό βραβείο, το Μουσείο Ριβερσάιντ στη Γλασκόβη, το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσείων - οργανισμός υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης - επέλεξε
το Σάββατο, 16 Μαΐου, τον φετινό νικητή και έτσι για έναν ολόκληρο χρόνο, το Ρέιχσμουζεουμ θα κρατήσει στην κατοχή του το βραβείο, «Το Αυγό» του Χένρι Μουρ.

Την επομένη της βράβευσης, ημέρα Κυριακή, έπεσε η αυλαία της έκθεσης «Ύστερος Ρέμπραντ», την οποία συνδιοργάνωνε το μουσείο του Άμστερνταμ με τη National Gallery του Λονδίνου, έχοντας προσελκύσει 520.000 επισκέπτες στην αίθουσα «Φίλιπς» του μουσείου. Ο αριθμός αυτός θέτει νέο ρεκόρ επισκεπτών για περιοδική έκθεση σε μουσείο.

Τα μέλη της φετινής επιτροπής βράβευσης εστίασαν τους επαίνους τους στην κομψή επανατοποθέτηση των πινάκων στις αίθουσες του μουσείου - μετά από τις, επί μία δεκαετία, εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του, που κόστισαν 345 εκατομμύρια ευρώ -, τον ευφυή τρόπο με τον οποίο στις αίθουσες συνυπάρχουν και συνομιλούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κλίνες, έπιπλα, υαλικά, ασημικά και άλλα, καθώς και το «Asian Pavillion» με τα εκθέματα από την Ασία.
«Όλα αυτά τιμούν έντονα το εύρος και το βάθος των συλλογών του μουσείου» αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής. Επιπλέον, η επιτροπή επισημαίνει ότι «η φιλοδοξία να αγγίξει (το μουσείο) "κάθε παιδί, μέχρι τα 12, στην Ολλανδία" είναι αξιοσημείωτη, εντυπωσιακή και εφικτή».

Πέρυσι, επισκέφθηκαν το Ρέιχσμουζεουμ περίπου 400.000 μαθήτριες και μαθητές και ο Βιμ Πάιμπες δήλωνε ότι «φιλοδοξία μου είναι να μπορεί κάθε ολλανδάκι να δει τη "Νυχτερινή Περίπολο" του Ρέμπραντ».

Ναι, αυτός ο πίνακας του Ρέμπραντ, που πολλοί τον θεωρούν σαν το σύμβολο της «ολλανδικότητας», κόσμησε τα πρωτοσέλιδα 50 εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Μεταξύ αυτών, τα πρωτοσέλιδα των Τάιμς της Ν. Υόρκης και των Τάιμς του Λονδίνου. Ο λόγος; Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα. «Αυτή είναι η δύναμη έλξης του Ομπάμα και του Ρέμπραντ» είχε πει ο Πάιμπες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.