Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Όλα τα σενάρια για το ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλα τα σενάρια-φωτιά για το μεγάλο παζάρι με το ΦΠΑ

Μεγάλο αγκάθι στην πορεία της διαδικασία αναδεικνύεται το παζάρι για το ΦΠΑ, καθώς η πρόταση-«φωτιά» των δανειστών για την ύπαρξη δύο συντελεστών προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο περιθώριο των τεχνικών εργασιών στο Brussels Group κατατέθηκε μία νέα πρόταση με έναν χαμηλό συντελεστή στο 11% ή 12% και έναν αυξημένο στο 23%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα προκληθούν μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη.

Συγκεκριμένα τα φάρμακα, τα βασικά είδη διατροφής, τα βιβλία και οι εφημερίδες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή 6,5% σήμερα θα αυξήσουν τον συντελεστή ΦΠΑ στο 11% ή και 12%.

Η πρόταση αυτή καταργεί και τον μεσαίο συντελεστή του 13% που ισχύει σήμερα και στον οποίο υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό και καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια.

Έτσι τίθεται το ερώτημα αν όλα αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή 11% ή στον υψηλό με 23% που θα προκαλούσε κατακόρυφη αύξηση της τιμής τους.

Η Αθήνα εμφανίζεται αρνητική και απορρίπτει την πρόταση των δανειστών. Επιπλέον επιμένει στην πρότασή της για την ύπαρξη τριών συντελεστών ΦΠΑ.: 7% (από 6,5% αρχικά) για φάρμακα, τρόφιμα κλπ, 14% και ανώτατος συντελεστής 22%, ενώ φαίνεται να αποδέχεται την κατάργηση της έκπτωσης 30% στα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται ότι η πρόταση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 16%, 9% και 5% που ισχύουν σήμερα κερδίζει έδαφος και αναζητούνται τρόποι ανακούφισης των μόνιμων κατοίκων.

Το σενάριο που υπάρχει θέλει τον βασικό συντελεστή 22% να περιλαμβάνει ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, κτηματομεσίτες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για τον ΦΠΑ είναι η πρόταση του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου πρότεινε την καθιέρωση ενός βασικού συντελεστή στο 23%, γεγονός που θα σήμαινε την ραγδαία αύξηση των τιμών σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

---------------

Σακελλαρίδης: Αυτή είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

«Η πρόταση της ελληνική κυβέρνησης για τον ΦΠΑ είναι με 3 συντελεστές. Ο χαμηλός 7% στον οποίο μεταφέρονται όλα τα τρόφιμα, ο μεσαίος συντελεστής είναι 14% ο οποίος με πιστωτική κάρτα θα μειώνεται στο 11% και ένας υψηλός συντελεστής με 22%» ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή σχετικά με τον ΦΠΑ.
Ο κ. Σακελλαρίδης συνέχισε υποστηρίζοντας πως «Με αυτήν την πρόταση θα έχουμε σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.