Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Δελτίο Τύπου Στρατούλη για τη συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 09.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 833

Δελτίο Τύπου για την συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, στις 31 Μαρτίου. Το δελτίο Τύπου της ΕΣΑμεΑ μπορείτε να το βρείτε εδώ.

«Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κυρίως στις μειώσεις που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές), δώρα εορτών, εφάπαξ κλπ., καθώς και σε ανισότητες και αδικίες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πληθώρας διαφορετικών διατάξεων που ισχύουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των ΑμεΑ και των γονέων/κηδεμόνων αλλά και συζύγων ΑμεΑ. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα χρόνια προβλήματα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ αλλά και του συστήματος απόδοσης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων. Τέλος, διατυπώθηκε το πάγιο αίτημα για συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στο ΔΣ του ΙΚΑ, αλλά και η ανάγκη άρσης της αναστολής καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας σε περιπτώσεις νοσηλείας των δικαιούχων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων και ότι τα υπόλοιπα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ, που έχουν σχέση με ασφαλιστικά θέματα, συντάξεις, ΕΚΑΣ, κλπ, θα αντιμετωπιστούν σταδιακά.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας αλλά και ότι θα καταθέσει άμεσα (μετά το Πάσχα) συνολικό νομοσχέδιο για την τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος, την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα ΚΕΠΑ οι δικαιούχοι καθώς και την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και την κάλυψή του από άλλες πηγές, την παράταση ισχύος του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013.

Για το δίκαιο αίτημα της άρσης της αναστολής καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας σε περιπτώσεις νοσηλείας των δικαιούχων, υποστήριξε ότι θα προχωρήσει, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Υγείας, σε σχετική ρύθμιση, ενώ θα εισηγηθεί θετικά για τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στο ΔΣ του ΙΚΑ, βάσει και της εξαιρετικά θετικής εμπειρίας από τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ, αντίστοιχα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, επισήμανε, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 του Ν.3863/2010 με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α) και τη συμπλήρωση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

Στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του Υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.