Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επαναφορά μετενέργειας στους έξι μήνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρώτη ενέργεια Σκουρλέτη στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων.

Τροπολογία για την επαναφορά της μετενέργειας στους 6 αντί 3 μήνες κατέθεσε αιφνιδιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Είναι η πρώτη νομοθετική ενέργεια του υπουργού στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η τροπολογία «πατάει» στο νόμο 1876/90 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και προστίθεται νέα παράγραφος στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».

Στην πράξη, με την τροπολογία αυτή η εθνική σύμβαση εργασίας, που έληξε στις 31/12/2014 και μετά την τρίμηνη μετενέργεια οι όροι της παύουν να ισχύουν πέραν της 31/3/2015, θα εξακολουθήσει να παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015.

Πρακτικά δίδεται χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις) ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας εθνικής σύμβασης σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν κατατίθετο η τροπολογία για την επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες, οι εργαζόμενοι δεν θα καλύπτονταν από καμία σύμβαση, ούτε καν από τους μισθούς των 586 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.