Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αναγκαστική η 5νθήμερη άδεια στην Ιαπωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συζητείται νόμος που θα θεωρεί παράνομο να μην παίρνεις άδεια 5 ημέρες το χρόνο.

Το να εργάζεσαι σκληρά μέχρι… θανάτου είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο στην Ιαπωνία. Τόσο κοινό, που μάλιστα υπάρχει και ξεχωριστή λέξη γι’ αυτό: karoshi.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε δημοσίευμά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους από τις πολλές ώρες δουλειάς, κάνοντας τις διακοπές… υποχρεωτικές.

Το ιαπωνικό κοινοβούλιο συζητά νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα είναι παράνομο να μην παίρνει κανείς τουλάχιστον πέντε ημέρες άδεια όλο το χρόνο.

Μια έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Εργασίας της χώρας το 2013, αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι έπαιρναν μόνο 9 από τις 18,5 ημέρες άδειας που δικαιούνται για διακοπές. Μία άλλη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Japan Times βρήκε ότι ένας στους έξι εργαζόμενους δεν παίρνει καθόλου άδεια μετ’ αποδοχών.

Το 22% των εργαζομένων στην Ιαπωνία δουλεύει πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 16%, ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία στο 11%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι (άντρες και γυναίκες) φοβούνται τη δυσαρέσκεια που θα αντιμετωπίσουν από τους συναδέλφους τους, όταν θέλουν να πάρουν ρεπό.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube δείχνει με κωμικό τρόπο την ωμή πραγματικότητα της ζωής ενός «salaryman» -όπως αποκαλούνται οι σκληρά εργαζόμενοι- στο Τόκιο, που δουλεύει σχεδόν 80 ώρες την εβδομάδα. Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε στις 28 Φεβρουαρίου και έχει ήδη σχεδόν 800.000 προβολές.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.