Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Διάκριση για ελληνική τεχνολογία καθαρισμού του νερού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διεθνές βραβείο έλαβε ερευνητή του «Δημόκριτου».

Ο δρ Πολύκαρπος Φαλάρας, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος CLEANWATER, έλαβε το διεθνές βραβείο για τις εναλλακτικές πηγές νερού «Alternative Water Resources Prize» σε αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα για καθαρό νερό.

Η μέθοδος που προτείνει η ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Φαλάρα, αφορά στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για τον καθαρισμό του νερού, αξιοποιώντας τη φυσική ενέργεια του ηλιακού φωτός και προηγμένους φωτοκαταλύτες τιτανίας, σε συνδυασμό με κεραμικές και σύνθετες μεμβράνες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού -που δεν έχουν πάντοτε απόλυτη επιτυχία- βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους (πχ με προσρόφηση ή διήθηση), η νέα μέθοδος, κάνοντας χρήση της νανοτεχνολογίας και προηγμένων οξειδωτικών διεργασιών αντιρρύπανσης, επιτυγχάνει την φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, καθαρίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα το νερό. Μάλιστα το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χωρίς περιττά κόστη και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιείται το φως του Ήλιου.

Η νέα καινοτόμος τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα (φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας) καθαρισμού νερού, όπου αξιολογούνται και βελτιστοποιούνται οι νέοι νανοφωτοκαταλύτες, καθώς και σύνθετες/τροποποιημένες μεμβράνες με δράση στο ορατό φως.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με τη χρήση τεχνολογιών οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, πράγμα που ανοίγει προοπτικές για την πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε επίπεδο κατοικίας, παραγωγικής μονάδας, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το διεθνές επιστημονικό βραβείο για το νερό «Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water», που καθιέρωσε το 2002 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με το όνομα του εμπνευστή και εισηγητή του, βραβεύει κάθε δύο χρόνια πρωτοπόρες έρευνες και καινοτόμες εφαρμογές παγκόσμιας εμβέλειας, που στοχεύουν στην προστασία από τη ρύπανση, τη βελτίωση της ποιότητας, τη διατήρηση και διαχείριση του νερού.

Το βραβείο χωρίζεται σε έξι επιμέρους κατηγορίες και μία από αυτές αφορά τις εναλλακτικές πηγές νερού. Εκτός από τον έλληνα ερευνητή, θα βραβευθούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στο Ριάντ στις 16 Δεκεμβρίου, παράλληλα με το 6ο Διεθνές Συνέδριο Υδάτινων Πόρων και Άνυδρων Περιβαλλόντων (ECWRAE 6), που θα πραγματοποιηθεί στη σαουδαραβική πρωτεύουσα από 16 έως 18 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Φαλάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1960 και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ απέκτησε το διδακτορικό του στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού το 1986. Από το 1989 είναι ερευνητής του «Δημόκριτου» και σήμερα είναι διευθυντής ερευνών στον τομέα Φυσικοχημείας του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, επικεφαλής ομάδας 16 ερευνητών.


Ο δρ Π. Φαλάρας με την ερευνητική του ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.