Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

NASA: Σπίτια αστροναυτών στον Άρη;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προτάσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή εξαιρετικά ελαφρών υλικών από τα οποία θα προέλθουν διαστημικά οχήματα και υποδομές ικανές να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη Άρη, αναζητά η NASA.Οι προτάσεις θα αφορούν σε εναλλακτικές λύσεις μικρότερης μάζας από τους κυψελοειδείς πυρήνες ή αυτούς από ειδικό αφρό που χρησιμοποιούνται τώρα στις πολυστρωματικές δομές.

Μάλιστα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια και εικόνες της πρώτης βάσης που σκοπεύει να εγκαταστήσει στον Άρη η οποία θα φιλοξενήσει τα μέλη των πρώτων επανδρωμένων αποστολών στο Κόκκινο Πλανήτη.

Πρόκειται για ένα θόλο δύο επιπέδων: στο πρώτο θα υπάρχουν τα εργαστήρια, οι χώροι εργασίας, οι αποθήκες εξοπλισμού και τροφίμων, η κουζίνα, η τραπεζαρία, γυμναστήριο και το μπάνιο. Στο δεύτερο θα βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Η βάση είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενήσει έξι άτομα.

Μια τέτοια πειραματική βάση έχει κατασκευαστεί στην πλαγιά ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, σε περιβάλλον που προσομοιάζει με αυτό του Άρη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HI-SEAS, αστροναύτες εισέρχονται στη βάση της Χαβάης και ακολουθούν ένα πρόγραμμα ίδιο με εκείνο που θα ακολουθήσουν και οι αστροναύτες στον Άρη. Παραμένουν δηλαδή μέσα στη βάση το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζώντας με περιορισμένες προμήθειες και τις λίγες φορές που βγαίνουν έξω από αυτή για να εκτελέσουν κάποια εργασία φορούν υποχρεωτικά τη διαστημική τους στολή.

Το πρόγραμμα είναι σε συνεχή εξέλιξη με ένα πλήρωμα να παραμένει στη βάση για τρεις, τέσσερεις μήνες και στη συνέχεια να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.