Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Συναντήσεις στη Ζάκυνθο για τον Ι. Βαρδακαστάνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 27.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4288

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Γρέκα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου Π.Ι.Ν., Ελ. Νιοτόπουλο, και τον δήμαρχο Ζακύνθου Π. Κολοκοτσά.

Ο κ. Βαρδακαστάνης και ο κ. Γρέκας παρουσίασαν στον κ. Νιοτόπουλο την πρόταση της ΕΣΑμεΑ επί του κειμένου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014 - 2020». Συνοπτικά, η ΕΣΑμεΑ ζητά τη συμπλήρωση και την τροποποίηση σημείων του κειμένου μέσω της οριζόντιας ενσωμάτωσης των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε δράσεις που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις - στόχους, για παράδειγμα:

- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας ΜΜΕ σε άτομα με αναπηρία και πιστοποίησης αυτών βάσει του Προτύπου ΕΛΟΤ 1439.

- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία υφιστάμενων ιστοσελίδων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

- Δημιουργία και προβολή δικτύων προσβάσιμων προορισμών (διαδρομών, υποδομών και μέσων) τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης των ατόμων με αναπηρία και της σύνδεσής τους με την περιφερειακή αγορά.

- Βελτίωση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών και εξοπλισμού υγείας και εκπαίδευσης.

- Παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία (π.χ. επιδότηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία).

- Εφαρμογή δράσης για την προώθηση των εύλογων προσαρμογών στους χώρους εργασίας και τις ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται.

- Υποστήριξη αναπηρικών φορέων για ίδρυση και λειτουργία προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων αλλά και προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης.

- Προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία (θεσμός του προσωπικού βοηθού).

- Παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης σε μητέρες/πατέρες παιδιών/ατόμων με αναπηρία και γυναίκες με αναπηρία.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βαρδακαστάνης και Γρέκας ανέπτυξαν την πρόταση του αναπηρικού κινήματος για το ΠΕΠ και στον δήμαρχο κ. Κολοκοτσά. Επίσης συζητήθηκε η πορεία του έργου της ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης του ΚΔΑΠ - ΜΕΑ «Ι. Βαρδακαστάνης», καθώς και τρόποι συνεργασίας ΕΣΑμεΑ - «Ποπολάρων» - Δήμου Ζακύνθου, για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας του Δήμου για τα άτομα με αναπηρία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος δεσμεύτηκε τόσο για την ολοκλήρωση των έργων για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ όσο και για τη στενή συνεργασία που πρέπει να αναπτύξει ο Δήμος με το αναπηρικό κίνημα.

Με το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι νοιώθει την ευθύνη ως Ζακύνθιος ο ίδιος, αλλά και ως πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, να συμβάλει καθοριστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της Ζακύνθου σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.