Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Εθνική επέτειος με ανακοινώσεις για την Αμφίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη του μυστηρίου του μνημείου.

Πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη του μυστηρίου στην Αμφίπολη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Οι εργασίες συνεχίζονται όσο το επιτρέπει ο καιρός ενώ νέες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη.

Ο βασιλιάς Κάσσανδρος είναι, σύμφωνα με τις ιστορικές εικασίες της Ελένης Αρβελέρ, ο πιθανότερος κάτοχος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» εκτιμά η βυζαντινολόγος, που εντόνως υποστηρίζει ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με τον χαρακτήρα του Κασσάνδρου.

«Δεν είναι συνηθισμένο σοβαροί επιστήμονες, όπως μερικοί θεωρούν την αφεντιά μου, για τα βυζαντινά πράγματα, να μπαίνουν στα χωράφια συναδέλφων τους άλλης ειδικότητας», ομολογεί η ιστορικός κ. Αρβελέρ, εξηγώντας το γιατί έγραψε το βιβλίο «Εικασίες, Βεργίνα - Αμφίπολη»: «Το τολμώ έχοντας επίγνωση του παράδοξου του διαβήματός μου, μόνο και μόνο για να παρουσιάσω ένα πρόβλημα που με απασχολεί από καιρό».

«Το μνημείο χρονολογείται, όπως φαίνεται, σε μια περίοδο που περιλαμβάνει και τα χρόνια της εξουσίας του Κασσάνδρου στην Αμφίπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Αρβελέρ, επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα που την απασχολεί.

Η ίδια απομακρύνεται από τα γνωστά επιστημονικά ενδιαφέροντά της και ασχολείται με τον τάφο της Βεργίνας και τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο της Αμφίπολης.

Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του ολιγοσέλιδου βιβλίου της, την απασχολούσε από καιρό «η παρουσία της ελεφαντοστέινης κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον τάφο του πατέρα του, Φιλίππου», η παρουσία ομοιώματος βασιλεύοντος βασιλέως σε τάφο ανάμεσα σε νεκρούς. Αυτό το παράδοξο έδωσε αφορμή για διαβάσματα, σκέψεις και εικασίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.