Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Όλο και πιο κοντά στο μυστικό της Αμφίπολης οι αρχαιολόγοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον ταφικό θάλαμο πλησιάζει η ανασκαφή.

Σε βράχο πλησιάζει η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ πιθανό η πύλη των 0,96 εκατοστών να οδηγεί σε μια εσοχή του βράχου όπου θα βρίσκεται και ο ταφικός θάλαμος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xronometro.com, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των γεωλόγων της ανασκαφικής ομάδας το οικοδόμημα πλησιάζει σε βράχο, σε εσοχή του οποίου θα βρίσκεται και ο ταφικός θάλαμος, όπου κατά τις μακεδονικές συνήθειες θα πρέπει να έχει όψη ναού, με κολώνες και αέτωμα.

Αν είναι έτσι θα έχει ενδιαφέρον η τεχνοτροπία του, αν δηλαδή θα είναι σε κλασική αρχαιοελληνική γραμμή, όπως ο τάφος του Φιλίππου ή θα έχει επιρροές από την Αίγυπτο;

Τα παραπάνω, είναι η πιο φυσιολογική εξέλιξη με βάση την μορφολογία των μακεδονικών τάφων, ωστόσο, έρχονται και παρεμβάλλονται οι γεωφυσικές μελέτες και με βάση αυτές, διατυπώνονται εκτιμήσεις που ίσως να ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα και να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων ταφικό συγκρότημα. Ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε στις δηλώσεις της στο «Έθνος» την περασμένη Κυριακή ούτε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται νέες συνθήκες ανασκαφής και νέα δεδομένα όσον αφορά την σύνθεση της ανασκαφικής ομάδας αφού θα χρειαστεί ενίσχυση και με άλλους ειδικούς επιστήμονες, καθώς πλέον θα πρέπει να εργαστούν σε συνθήκες στοάς και σπηλαιολογίας, γεγονός που καθιστά το έργο πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.