Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Διευκρινήσεις για τη Βεβαίωση Υποβολής Γνωστοποίησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ίδρυση-λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος-γυμναστήρια.

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη «Βεβαίωση Υποβολής Γνωστοποίησης», για την ίδρυση και λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (διάθεσης τροφίμων και ποτών), Καταστημάτων Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και Γυμναστήρια και Ιδιωτικών Σχολών Εκμάθησης Αθλημάτων, με αφορμή συχνά ερωτήματα και καταγγελίες, που έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η «Βεβαίωση Υποβολής Γνωστοποίησης» αποτελεί απλό αποδεικτικό της υποβολής στη Διοίκηση του εντύπου γνωστοποίησης από τον ενδιαφερόμενο. Επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο εν είδει αριθμού πρωτοκόλλου, προκειμένου εκείνος να κατοχυρώνεται έναντι της Διοίκησης και να μπορεί να αποδείξει ότι έχει καταστήσει γνωστή την έναρξη της επιχείρησής του και ότι έχει υποβάλει το απαιτούμενο έντυπο γνωστοποίησης.

Επισημαίνεται δε ότι «ο υπάλληλος στον οποίο υποβάλλεται το συμπληρωμένο έντυπο διενεργεί αποκλειστικά και μόνο έλεγχο πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων και χωρίς να προβεί σε οποιουδήποτε είδους επεξεργασία αυτών, συμπληρώνει τα σχετικά πεδία στο έντυπο της «Βεβαίωσης υποβολής γνωστοποίησης» στα οποία περιέχεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής, τη μονογράφει ή την υπογράφει και τη χορηγεί στον ενδιαφερόμενο.

Αναφέρεται δε ότι η έννοια της άμεσης έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης, η οποία αποτελεί και τον «πυρήνα» του συστήματος γνωστοποίησης, καλύπτεται μόνο με την αυθημερόν επίδοση στον ενδιαφερόμενο της «Βεβαίωσης υποβολής γνωστοποίησης». Η οποιαδήποτε καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας καθώς και η απαίτηση δεύτερης μετάβασης του πολίτη στην καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να του επιδοθεί η εν λόγω βεβαίωση αποτελεί μη σύννομη πρακτική.

Τονίζεται δε ότι οποιαδήποτε επεξεργασία του εντύπου γνωστοποίησης (πέραν του ελέγχου πληρότητας) προκειμένου να μονογραφεί ή να υπογραφεί η «Βεβαίωση Υποβολής Γνωστοποίησης» κρίνεται απολύτως άσκοπη, δεδομένου ότι το πλήρες έντυπο γνωστοποίησης αποτελεί μόνο από υπεύθυνες δηλώσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η «Βεβαίωση υποβολής γνωστοποίησης» δεν είναι διοικητική πράξη δεν αποτελεί κώλυμα για τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.