Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί η ισχύς των κινητήρων μετριέται σε ιπποδύναμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς ο Τζέιμς Βατ κατέληξε σε αυτή τη μονάδα μέτρησης ισχύος.

Ο Τζέιμς Βατ (James Watt) ήταν ένας Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης. Ονομάσθηκε «πατέρας της ατμομηχανής» για τη χρήση του ατμού για τη θέρμανση του κυλίνδρου, και για την κατασκευή μιας ατμομηχανής που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα σε πολλές εφαρμογές.

Στις αρχές του 1780 αφού είχε κατασκευάσει μια ατμομηχανή ανώτερη κατά πολύ της τότε κλασικής Newcomen ατμομηχανής, ο Βατ αναζητούσε να βρει ένα τρόπο για να εμπορευτεί την εφεύρεσή του. Έτσι, άρχισε να διαφημίζει το γεγονός ότι η μηχανή του χρησιμοποιούσε κατά 75% λιγότερα καύσιμα από οποιαδήποτε παρόμοια Newcomen, ανάμεσα σε πολλές ακόμη βελτιώσεις, στις οποίες είχε προβεί.

Στην αρχή προσπάθησε να πουλήσει τη μηχανή του με κάποιο καθεστώς δικαιωμάτων, κατά το οποίοι οι πελάτες του θα του χρωστούσαν το ένα τρίτο των χρημάτων που θα αποταμίευαν από τη χρήση της δικής του μηχανής αντί άλλων ατμομηχανών.

Φυσικά, τότε πολλοί χρησιμοποιούσαν ακόμη άλογα και όχι ατμομηχανές και ήταν δύσκολο να κάνουν τις συγκρίσεις και να καταλάβουν τα πλεονεκτήματά της, παρά μόνο αν την αγόραζαν και… το έβλεπαν στην πράξη.

Έτσι ο Βατ αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις «συμφωνίες δικαιωμάτων» και προσπάθησε να βρει ένα διαφορετικό τρόπο για να πείσει τους ανθρώπους να προτιμήσουν την εφεύρεσή του.

Όντας εφευρετικό μυαλό, ο Βατ κατέληξε στην εξής λύση: έπρεπε να βρει μια νέα μονάδα μέτρησης, η οποία θα ήταν εύκολα κατανοητή σε όσους είχαν συνηθίσει να… μετράνε με τη δύναμη των αλόγων.

Ξεκίνησε λοιπόν να προσπαθεί να καθορίσει πόση δύναμη μπορούσε να παράγει ένα άλογο. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς κατέληξε στα νούμερα που κατέληξε, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για τα πειράματα που έκανε, γράφει ο Daven Hiskey στο todayifoundout.com. Πάντως, μετά από μερικά πειράματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα άλογο μπορούσε να παράγει 32.400 τζάουλ (Joule) σε 60 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό ισχύος για αρκετά μεγάλο διάστημα μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα. Στη συνέχεια στρογγυλοποίησε αυτόν τον αριθμό σε 33.000 τζάουλ το λεπτό και το αντιστοίχισε με 1 ίππο (1 horsepower).

Στην πραγματικότητα, η εκτίμησή του ήταν αρκετά… γενναιόδωρη, καθώς πολύ λίγα άλογα μπορούσαν να διατηρήσουν αυτού του είδους την ενέργεια μια ολόκληρη ημέρα, όμως αυτό δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία, σε σχέση με αυτό που ήθελε να πετύχει ο Βατ.

Επιπλέον, υπερεκτιμώντας τι μπορούσε να προσφέρει ένα άλογο, είτε το έκανε σκόπιμα, είτε όχι, η δική του μηχανή θα υπερτερούσε πάντα…

Η ατμομηχανή του Βατ αποδείχθηκε επαναστατική και οδήγησε τελικά στην έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.