Αμερικανοί επιστήμονες εξέλιξαν πυρηνική μπαταρία με ραδιενεργό Στρόντιο-90.
Μόνον η Ford έχει τολμήσει μέχρι σήμερα να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιεί την ατομική ενέργεια. Το Nucleon αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 60 και για την κίνησή του προβλεπόταν ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας, όμως, τελικά, δεν προχώρησε η ιδέα της Ford.
Eκείνη την εποχή πίστευαν οι σχεδιαστές, ότι θα εξελιχθούν μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες ως πηγή ενέργειας στα αυτοκίνητα. Το Nucleon υποτίθεται, ότι θα μπορούσε να διανύσει 5.000 μίλια χωρίς στάση για ανεφοδιασμό και μετά θα έπρεπε να αλλαχθεί το ραδιενεργό υλικό στον αντιδραστήρα του!
Αυτή τη φορά όμως δείχνουν τα πράγματα σοβαρότερα. Το πανεπιστήμιο του Μισούρι στις ΗΠΑ εξέλιξε μία πυρηνική μπαταρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και στα αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη μπαταρία αξιοποιεί το ραδιενεργό ισότοπο Στρόντιο-90, το οποίο παράγει μέσα σε διάλυμα νερού ηλεκτροχημική ενέργεια.
Οι πυρηνικές μπαταρίες χρησιμοποιούνται ήδη, για παράδειγμα στην αστροναυτική και στα διαστημικά ταξίδια. Μέσα στις μικρές μπαταρίες δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν επικίνδυνες αντιδράσεις, όπως συμβαίνει στα μεγάλα ατομικά εργοστάσια, όπου εκλύονται τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Γιαυτό και θεωρούνται οι μίνι πυρηνικές μπαταρίες απολύτως ασφαλείς.
Πάντως αρκετοί υποψήφιοι πελάτες δεν θα πειστούν από τέτοιου είδους επιχειρήματα και θα διστάσουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο γνωρίζοντας ότι θα κινείται με πυρηνική ενέργεια και έχοντας στο μυαλό τους τα ατυχήματα στο Τσερνομπίλ και στη Φουκουζίμα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.