Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Άγνωστος «Χ» το περιουσιακό όριο των 150 τ.μ για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πλήθος τηλεφωνημάτων από φορολογουμένους για διευκρινήσεις δέχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μπορεί τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναρτηθούν σταδιακά στο Taxisnet από αύριο Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου , ωστόσο οι σχετικοί εγκύκλιοι για τους απαλλασσόμενους από το φόρο ή τους δικαιούχους έκπτωσης δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Δεδομένου ότι πέραν από τα εισοδηματικά κριτήρια η κυβέρνηση έθεσε και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να δικαιούται κάποιος την έκπτωση, η κατάσταση περιπλέκεται πρόσθετα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήδη δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από φορολογουμένους που ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το πότε υπάρχει απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ και ειδικά με το τι συμβαίνει με την προϋπόθεση των 150 τ.μ. και τι ισχύει για τα ημιτελή κτίσματα. Η εγκύκλιος που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το εάν το περιουσιακό όριο της κατοικίας των 150 τ.μ. αφορά στην πρώτη κατοικία; στη συνολική επιφάνεια κατοικιών και οικοπέδων ή αν η επιφάνεια ημιτελών κτισμάτων προσμετρείται στην επιφάνεια των 150 τ.μ..

Καθώς ο νόμος για το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας ορίζει ότι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχει το νοικοκυριό δικαιώματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ., θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για το τι μετράει στο σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων. Κατά κάποιες εκτιμήσεις θα πρέπει να προσμετρούνται όλα τα κτίσματα ακόμη δε και τα ημιτελή, αλλά άλλες προσεγγίσεις δεν θεωρούν πως θα πρέπει να γίνει έτσι.

Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η έκδοση των εγκυκλίων κανείς ιδιοκτήτης με ακίνητο, οικόπεδο ή κτίσμα, κοντά στα 150 τ.μ. δεν θα ξέρει το εάν χάνει ή όχι την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.