Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι συνήθειες που αναστατώνουν τις ορμόνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά, ενώ όλα δείχνουν καλά, το πιθανότερο είναι να φταίνε οι ορμόνες. Όταν, για παράδειγμα, έχετε αυξημένη όρεξη, όταν δεν χάνετε κιλά παρά τη δίαιτα, όταν διαταράσσεται ο εμμηνορησιακός σας κύκλος, τότε είναι που οι ορμόνες σας παίζουν με τα νεύρα, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι φταίτε κι εσείς λίγο…

Ακόμα και στις ορμόνες σας έχετε έλεγχο και κάθε φορά που τρελαίνονται και τρελαίνεστε και εσεςί μαζί τους, έχετε βάλει και εσείς πριν το χεράκι σας, χωρίς-ομολογουμένως-να το έχετε καν συνειδητοποιήσει, τις περισσότερες φορές.

Ακολουθούν λοιπόν, 9 συνήθειες που διαταράσσουν τις ευαίσθητες ορμονικές ισορροπίες στον οργανισμό σας και όσο πιο γρήγορα τις κόψετε, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Ο εθισμός στη ζάχαρη

Οι τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται άμεσα με την αύξηση του βάρους. Η αύξηση του βάρους, οδηγεί τον οργανισμό σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, που πρόκειται για την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του ζαχάρου στο αίμα, ώστε τα κύτταρα σε όλα την έκταση του οργανισμού, να λάβουν την ενέργεια που χρειάζονται. Αποτελέσματα εθισμού στη ζάχαρη είναι το πρώιμο στάδιο του διαβήτη, που αναφέρεται και σαν μεταβολικό σύνδρομο ή ακόμα και η τελική εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Το έντονο άγχος τις νυχτερινές ώρες

Τα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του άγχους) πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, βοηθώντας τον οργανισμό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Εάν όμως το άγχος σας καταβάλλει και τις βραδινές ώρες, τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε και εν τέλει να ξεκουραστείτε. Βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει και αποσυμφορηθείτε από το άγχος τουλάχιστον τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάστε.

Τακτικές αϋπνίες

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η αυξημένη κορτιζόλη ανεβάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια πέφτει απότομα, προκαλώντας άγχος στον οργανισμό και αυξημένες λιγούρες. Φροντίστε τον ύπνο σας, που θα διατηρήσει την κορτιζόλη σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς εξάρσεις στρες και λαιμαργίας.

Έκτακτες αϋπνίες

Όταν εσείς κοιμάστε, ανεβαίνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, δίνοντας το σήμα στον οργανισμό σας, ότι δεν πεινάτε. Τις νύχτες που δεν κοιμάστε, ακόμα και αν είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης παραμένουν χαμηλά και αυξάνεται η πείνα και η αδικαιολόγητη υπερφαγία.

Απογευματινοί καφέδες

Η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό, προκαλώντας σας νευρικότητα και διαταραχές στο νυχτερινό σας ύπνο, αν ειδικότερα καταλήγετε να πίνετε τον καφέ σας αργά το απόγευμα. Περιορίστε σε δυο κούπες, την ημερήσια σας κατανάλωση καφέ και ιδανικά, όχι μετά τις 4 το απόγευμα.

Οι σποραδικές επισκέψεις στο γυμναστήριο

Η έλλειψη τακτικής άσκησης, δυσκολεύει τον οργανισμό στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων ενδορφινών, οι οποίες είναι οι αρμόδιες ορμόνες για τη θετική μας διάθεση και ενεργητικότητα. Οι ενδορφίνες ακόμα ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ανεβάζουν και την ερωτική διάθεση. Να θυμάστε, λοιπόν, πως όσο περισσότερο γυμνάζεστε και κινείστε με τον οιοδήποτε τρόπο, τόσες περισσότερες ενδορφίνες παράγετε.

Δίαιτες-αστραπή

Οι απότομες αλλαγές, ιδιαίτερα οι απότομες πτώσεις στα κιλά σας, είτε μέσω εντατικής άσκησης, είτε μέσω συγκεκριμένης δίαιτας, ρίχνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων διαταράσσοντας τον εμμηνορησιακό σας κύκλο, ο οποίος θα παραμείνει ανώμαλος, μέχρι το σώμα σας να ανακτήσει το λίπος που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.

Προσπερνάτε τις αεροβικές ασκήσεις

Η αεροβική άσκηση έχει τη «θαυματουργή» ικανότητα να ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης με αποτέλεσμα, να μειώνεται και η όρεξη σας. Μην προσπερνάτε λοιπόν το σετ των αεροβικών ασκήσεων, ακόμα και αν στόχος της περιόδου είναι η μυικής σας ενδυνάμωση.

Ξορκίζετε την περίοδο με ένα γλυκάκι

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας οι ορμόνες σας είναι ήδη σε ανισορροπία. Όταν προσπαθείτε να ξορκίσετε την αδιαθεσία σας με λίγη παραπάνω ζάχαρη αυτό που ουσιαστικά καταφέρνετε είναι να τις σπρώξετε (τις ορμόνες) ακόμα περισσότερο στα άκρα. Η ζάχαρη δρα με ποικίλους τρόπους στον εγκέφαλό σας και σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές της περιόδου, θα δείτε τους ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας, μακριά από εσάς…


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.