Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σκολίωση δεν είναι ασθένεια. Είναι απλώς μια παραμόρφωση του άξονα της σπονδυλικής στήλης προς τα πλάγια κι έτσι πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται.

Η σπονδυλική στήλη έχει φυσιολογικά τρία κυρτώματα. Το αυχενικό (λορδωτικό), το θωρακικό (κυφωτικό) και τη μέση (λορδωτικό).Στη σκολίωση παθαίνει κι ένα πλάγιο κύρτωμα (συνήθως στη θωρακική μοίρα) που για να αντιρροπιστεί, δημιουργεί ένα αντίθετο στην οσφυϊκή (μέση). Οι πλάγιες αυτές παραμορφώσεις εμφανίζονται συνήθως στην περίοδο της ήβης και αφορούν κορίτσια πιο συχνά από αγόρια (1:4) και είναι συχνά κληρονομούμενες.

Πρόβλημα υπάρχει όταν η πλάγια παραμόρφωση, λόγω στροφής που προκαλεί στην σπονδυλική στήλη, εμφανίζει έναν ήβο που παραμορφώνει την πλάτη του παιδιού.Όταν εμφανισθεί σκολίωση σε βρέφος, πρόκειται για πάθηση (ημισπόνδυλος) και χρειάζεται εγχείρηση.Πώς ελέγχεται

Η πρώτη εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει, φαίνεται από τη μέση, που δεν βρίσκεται δεξιά-αριστερά στο ίδιο επίπεδο, οπότε ελέγχουμε τη θέση της σπονδυλικής στήλης σε επίκυψη (σκύψιμο). Φυσιολογικά οι πλευρές δεξιά-αριστερά δεν διαφέρουν. Στη σκολίωση προβάλλει η μία πλευρά (ήβος).Εάν υπάρχει τέτοια παραμόρφωση, χρειάζεται ακτινογραφία σε όρθια θέση και έλεγχος από ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό.Αντιμετώπιση

Εξαρτάται από το βαθμό της σκολίωσης που μετριέται με μοίρες επάνω στην ακτινογραφία και από το αν ο ήβος είναι εμφανής ή όχι.

Σε μικρές γωνίες η άσκηση των μυών της πλάτης συνήθως αρκεί, μαζί με μονόζυγο. Καμιά φορά χρειάζεται ένα «τακουνάκι» για να διορθώνει τη θέση της λεκάνης.

Σε πιο προχωρημένες αλλοιώσεις, είναι απαραίτητος ο ειδικός κορσές (κηδεμόνας) που ναι μεν δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι απαραίτητος και αποδοτικός. Προστατεύει τη σπονδυλική στήλη από το να «ξεφύγει» πολύ και να χρειαστεί εγχείρηση.Στις μεγάλες σκολιωτικές γωνίες (πάνω από 45⁰) χρειάζεται εγχείρηση (σπονδυλοδεσία) που σήμερα είναι σχετικά εύκολη και αντιμετωπίζει καίρια το πρόβλημα, ώστε το σώμα ν΄ αποκτά φυσιολογική εμφάνιση.Ο έλεγχος της εξέλιξης μιας σκολίωσης είναι κλινικός (γιατρός) και ακτινολογικός μέχρι να σταθεροποιηθεί λόγω ηλικίας (16-17 ετών) με 6μηνες επισκέψεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.