Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Στο "αντάρτικο" οι δήμαρχοι για τον επανέλεγχο των συμβάσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην εξαφάνιση του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, οι κοινωνικές υπηρεσίες και στην παραχώρησή τους σε ιδιώτες με σαρωτικές συνέπειες για τους πολίτες και την ίδια την ύπαρξη της Αυτοδιοίκησης, οδηγεί η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου το 2004 αλλά και έως μια 20ετία πίσω το 1994. Αυτό υποστήριξαν 10 δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 66 δημάρχους της Αττικής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στο κτίριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Πρόκειται για τους δημάρχους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρη Βασιλόπουλο, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, Βύρωνα Ακη Κατωπόδη, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Καισαριανής Γιώργο Κοντόσταυλο, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και Αγ. Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο.

Όπως είπε ο εισηγητής της πρωτοβουλίας, δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφεται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ορίζει ότι στο πλαίσιο του επανελέγχου - που δεν αφορά ουσιαστικά την πλαστότητα, η οποία ελέγχεται ενδελεχώς από τα τέλη του 2013 στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- εντάσσεται ο έλεγχος της «υποβολής εκ μέρους του υπαλλήλου, με την αίτησή του ή κατ' άλλον τρόπο, αναληθών ή ανακριβών στοιχείων».

Όπως εξήγησε ο κ. Ρούσσος, το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου το 2004 -που ακολούθησε την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι το ελληνικό δημόσιο απασχολούσε με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου επί χρόνια υπαλλήλους που κάλυπταν πάγιες ανάγκες- ήρθε να τακτοποιήσει τις δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλων που μέχρι τότε απασχολούνταν με 8μηνες ή 9μηνες συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς. Προκειμένου να μην αναγκασθούν οι φορείς να προσλάβουν τους υπαλλήλους, πρόσθεσε, τους ανάγκαζαν σε φαινομενική «παύση εργασίας» 2-3 μηνών για να επαναπροσληφθούν μετά και να συνεχίσουν να κάνουν την ίδια εργασία. Τότε, υποστήριξε ο κ. Ρούσσος, είχε παρατηρηθεί το γενικό φαινόμενο υπάλληλοι να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και όταν έληγαν τυπικά οι συμβάσεις και μέχρι να υπογραφεί η επόμενη, προκειμένου να μην απολέσουν το άτυπο «δικαίωμά» τους να καλύπτουν τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Σύμφωνα με το Π.Δ. Παυλόπουλου, χρειαζόταν μόνον απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή δημάρχου, που να βεβαιώνει ότι ο υπάλληλος κάλυπτε πάγιες ανάγκες συνεχώς στον δήμο, για να μετατραπεί η σύμβασή του σε αορίστου χρόνου. Όμως, όπως τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, οι βεβαιώσεις των δημοτικών αρχών ήταν και είναι σε σαφή αντίφαση με τα ένσημα που ήταν καταγεγραμμένα γι’ αυτούς τους υπαλλήλους. Οπότε, σημειώνει, το στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε για τη μονιμοποίησή τους -χωρίς επιλογή των υπαλλήλων- είναι σύμφωνα με την ΚΥΑ αναληθές και ο υπάλληλος χάνει τη θέση του.

Οι χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν με το Π.Δ. Παυλόπουλου αφορούν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί από τις τότε και τις προηγούμενες εκλεγμένες δημοτικές και πολιτικές αρχές και ουδεμία σχέση έχουν με τους σημερινούς δημάρχους που τους υπερασπίζονται, σημείωσαν τόσο ο κ. Ρούσσος όσο και άλλοι δήμαρχοι από την ομάδα των 10. Όμως, συνεχίζουν, πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται για περισσότερα από 15 χρόνια και θα απολυθούν χωρίς υπαιτιότητά τους και επιπλέον, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι, εάν απομακρυνθούν, οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Κι αυτό, εξηγούν, διότι για τους δήμους είναι απαγορευμένες οι προσλήψεις έως τις 31/12/2016.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρούσσος σημείωσε, ότι η ΚΥΑ «έρχεται σε βάθος 20ετίας να μετατρέψει συμβάσεις, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι πλαστά και θέτει σε αμφισβήτηση τους όρους του νόμου του 2004. Διότι υπάρχει πολιτική επιλογή να φύγει κόσμος από την Αυτοδιοίκηση. Όμως, δεν μπορείς να ανατρέπεις ριζικά το νομικό πλαίσιο, όταν ανατρέπεις ζωές εργαζομένων μετά από 20 χρόνια».

Και συνέχισε ο κ. Ρούσσος: «Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους; Αν αυτοί οι άνθρωποι τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Στη δική μας περίπτωση, σχεδόν το μισό προσωπικό υπόκειται σε επανέλεγχο συμβάσεων. Ειδικά στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους παιδικούς σταθμούς. Γι' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου πήρε ομόφωνη απόφαση. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδιοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες».

Σε έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας του δήμου του αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2013 έχει ξεκινήσει επανέλεγχος των δικαιολογητικών των υπαλλήλων. «Ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε ότι ο δήμος του δεν μπορεί να προσλάβει δυο μαραγκούς για τα σχολεία και αναγκάζεται να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. «Ψάχνουν το δίμηνο που δεν είναι ασφαλισμένος ο υπάλληλος για τον απολύσουν» τόνισε και «τότε θα μείνουμε χωρίς υπαλλήλους».

«Όλη η λειτουργία της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο: τη μετακύλιση κεφαλαίων και ανθρώπων από το Δημόσιο στο κεφάλαιο» σημείωσε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των σκουπιδιών. Αν προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος και ταυτόχρονα η αξιολόγηση που ορίζει το 15% των υπαλλήλων να κριθούν ανεπαρκές, δεν θα έχουμε υπαλλήλους για την καθαριότητα. Και αμέσως θα εμφανισθούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Ζητάμε πρόσληψη προσωπικού με ΑΣΕΠ και διαφάνεια και μετά να αξιολογηθεί το προσωπικό».

«Οι εργασιακές σχέσεις στους δήμους έχουν γίνει χίλια κομμάτια» είπε ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης. «Έχουμε μόνιμους υπαλλήλους, αορίστου χρόνου, υπενοικιαζόμενους, 2μηνα, 5μηνα, εργαζόμενους από ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Όλα αυτά οδηγούν στην αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη και η κινητικότητα λειτουργεί με άναρχο τρόπο. Εάν έχεις εννέα οδηγούς στην καθαριότητα, δεν μπορείς να αφήσεις τον έναν να φύγει, εάν δεν αναπληρωθεί. Εμείς ζητήσαμε να έρθει κόσμος στο δήμο, αλλά δεν ήρθε» επισήμανε.

Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στην κινητικότητα: «Η κινητικότητα δεν πέτυχε διότι οι ανάγκες των δήμων είναι κοινές. Αφορούν την καθαριότητα, το πράσινο, τους δημοτικούς σταθμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Όλοι ζητάμε τις ίδιες ειδικότητες. Γι’ αυτό απέτυχε». Και κατέληξε: «Καλλιεργείται ένας κοινωνικός αυτοματισμός ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, εάν απολυθούν οι άνθρωποι αυτοί. Είμαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε την κόντρα. Αλλά πρέπει να έχουμε με το μέρος μας τους πολίτες και να σταματήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που είναι κανιβαλικός».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.