Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Δικαστήριο καταδίκασε την Tepco για αυτοκτονία εργαζόμενης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δικαστήριο της περιοχής Φουκουσίμα απεφάνθη σήμερα ότι η Tokyo Electric Power Co Inc (Tepco), η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ευθύνεται για την αυτοκτονία γυναίκας μετά την πυρηνική καταστροφή τον Μάρτιο του 2011 και επιδίκασε αποζημίωση 49 εκατομμυρίων γεν (365.000 ευρώ) στην οικογένεια του θύματος, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με τη μήνυση που είχαν καταθέσει ο σύζυγος του θύματος, ο Μίκιο Ουατανάμπε, και τρεις ακόμη συγγενείς, η Tepco ευθύνεται για τον θάνατο της γυναίκας. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημίωση 91,16 εκατομμυρίων γεν (680.000 ευρώ).

Για πρώτη φορά σε υπόθεση του είδους αυτού, το δικαστήριο έκανε δεκτή τη μήνυση, ενώ η Tepco ισχυρίστηκε αντίθετα ότι οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής "δεν ήταν παρά μια από τις αιτίες" για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θύματος.

Η 58χρονη Χάμαλο έδωσε τέλος στη ζωή της την 1η Ιουλίου του 2011, αφού περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στα ρούχα της, έχοντας επιστρέψει για το σκοπό αυτό στο σπίτι της στην πόλη Καουαμάτα, 40 χλμ. από το πυρηνικό σταθμό. Οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση της πόλης από τον Απρίλιο. Η γυναίκα έπαθε κατάθλιψη αφότου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Ζητώντας συγνώμη για "το πρόβλημα που προκάλεσε στο πληθυσμό" και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της, η Tepco δήλωσε ότι "έλαβε γνώση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει τίποτε" όσον αφορά το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει ή όχι την απόφαση της δικαιοσύνης.

Η εταιρία είχε ήδη πληρώσει αποζημίωση στην οικογένεια ενός ακόμη ανθρώπου που αυτοκτόνησε, αλλά αυτό έγινε ύστερα από εξωδικαστικό διακανονισμό, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν μακριά από τις εστίες τους, τις οποίες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εξαιτίας της μόλυνσης με ραδιενέργεια περιοχών γύρω από το πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι που καταστράφηκε από το γιγάντιο τσουνάμι στις 11 Μαρτίου του 2011 στην βορειοανατολική χώρα. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών διαμένει σε προσωρινά καταλύματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι το τελευταίο πλήγμα για την Tepco, η οποία είχε λάβει πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση με χρήματα των φορολογουμένων το 2012 και αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 36,36 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις μόνο για την πυρηνική καταστροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.