Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Στον αέρα οι «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών στην μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα μη μισθωμένα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά 30%, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μετάθεση η σχετική κυβερνητική προαναγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει τα στοιχεία και την υποδομή που θα επέτρεπε τον άμεσο εντοπισμό των εν λόγων ακινήτων και ειδικά την ταχεία εκκαθάριση των δηλώσεων των δικαιούχων της έκπτωσης.

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνεπάγεται πως ο εισπρακτικός φόρος θα μειωθεί αυτομάτως κατά 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν δεν ανταποκριθούν εγκαίρως οι υπηρεσίες του υπουργείου και δεν εισπραχθεί ο λοιπός φόρος θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για είσπραξη του 87% (2,65 δισ. ευρώ) των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Υπό το φόβο ότι η θεσμοθέτηση της έκπτωσης θα οδηγήσει στην μη είσπραξη του υπολοίπου 70% του ΕΝΦΙΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει αρνητική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την μείωση του φόρου ακινήτων και έχουν προτείνει την υιοθέτηση της έκπτωσης από το 2015 (σημειώνεται πως οι απαλλαγές και εκπτώσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών θα περιορίσουν κατά 250 εκατ. ευρώ τις φετινές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ).

Τη σχετική ενημέρωση αναμένεται να κάνει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελής στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την αντίδραση μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία υποστηρίζει ότι το οικονομικό επιτελείο διαθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία για τα ξενοίκιαστα, αχρησιμοποίητα και απρόσοδα ακίνητα, καθώς δηλώθηκαν ως τέτοια στο φετινό Ε9, όπου παράλληλα υπάρχουν καταγεγραμμένοι και οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου η θέση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως «απλή δικαιολογία» για να μην διακινδυνέψουν τον εισπρακτικό στόχο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.