Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τράπεζες: Φορολογικά κίνητρα για "κόκκινα" δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες για τις ζημιές που θα εγγράφουν όταν προχωρούν σε αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων θα προβλέπει η ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit).

H σχετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας σε συζητούμενο από τη Βουλή νομοσχέδιο στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας έτσι πριν την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις τράπεζες.

Με τη ρύθμιση το Δημόσιο εγγυάται ότι στην ακραία περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμψηφίσουν εντός της επόμενης 30ετίας με κέρδη τον αναβαλλόμενο φόρο, θα εκδίδει κρατικά ομόλογα τα οποία θα αποδώσει στις τράπεζες και θα καλύπτουν το υπόλοιπο του φόρου που δεν συμψηφίστηκε εντός 30ετίας.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες αποκτούν οριστική απαίτηση έναντι του Δημοσίου για αναγνωρισμένο λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ ο οποίος έχει προέλθει από τις ζημιές του PSI.

Πέραν, όμως, της μετατροπής του λογιστικά αναγνωρισμένου σήμερα αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες. Ειδικότερα θα δοθεί η δυνατότητα σχηματισμού φορολογικής απαίτησης για τις ζημιές που θα εγγράφουν από εδώ και εμπρός όταν αναδιαρθρώνουν ή ρυθμίζουν επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νέο μηχανισμό αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. O νέος μηχανισμός θα αφορά, όπως όλα δείχνουν, μόνο τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Δηλαδή, το φορολογικό bonus θα δίνεται μόνο για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ρύθμισης που σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης (σ. σ απλοποίηση του πτωχευτικού δικαίου και της προπτωχευτικής διαδικασίας), την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Αν μια τράπεζα εγγράψει ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχείρησης που θα ενταχθεί στις διατάξεις του υπό κατάρτιση νέου πλαισίου θα έχει τη δυνατότητα να συμψηφίσει 52 εκατ. ευρώ (σ.σ με φορολογικό συντελεστή 26%) με κέρδη της επόμενης 30ετίας. Αν δεν εμφανίσει κέρδη που να συμψηφίζουν το σύνολο της ζημιάς, το Δημόσιο θα εκδίδει στο τέλος της 30ετίας κρατικά ομόλογα και θα τα αποδίδει στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση έχει περάσει ήδη η Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα η σχετική πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και μήνες από την PriceWaterhouseCoopers.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.