Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Γιατί τρώμε τα νύχια μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πιθανές εξηγήσεις θεραπευτών για την αντιαισθητική για πολλούς συνήθεια.

Μπορεί να καταστρέψει την εμφάνιση των χεριών σας, θα μπορούσε να είναι ανθυγιεινό και να σας βλάψει μακροπρόθεσμα. Οπότε, γιατί το κάνουν οι άνθρωποι;

Τι κοινό έχουν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η Τζάκι Ωνάσι και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς; Όλοι έχουν (ή είχαν) τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που σας κάνει περήφανους. Είναι αρκετά αηδιαστική για τους άλλους, καταστρέφει την εμφάνιση των χεριών, είναι μάλλον ανθυγιεινή και μερικές φορές πονάει Αρκετοί μάλιστα, έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα ενώ την κακή αυτή συνήθεια, ποτέ.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Tom Stafford αναρωτιέται με βάση τα παραπάνω, τι κάνει κάποιον να τρώει τα νύχια του; Εχουν ασθενέστερη θέληση; Είναι νευρωτικοί; Πεινασμένοι; Ίσως, κάπου στα χρονικά της ψυχολογικής έρευνας θα μπορούσε να υπάρξει μια απάντηση στην ερώτησή, και ίσως ακόμη και συμβουλές για το πώς να θεραπεύσει κανείς τον εαυτό του από αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια.

«Στην πρώτη μου βουτιά στη βιβλιογραφία, εμφανίζεται το ιατρικό όνομα για την υπερβολική δάγκωμα των νυχιών: «onychophagia». Οι ψυχίατροι το κατατάσσουν ως πρόβλημα ελέγχου, παράλληλα με πράγματα όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αλλά αυτό είναι για ακραίες περιπτώσεις, όπου η ψυχιατρική βοήθεια είναι επωφελής, όπως και με άλλες υπερβολικές συνήθειες καλλωπισμού», γράφει ο δημοσιογράφος.

Οι ψυχοθεραπευτές είχαν και κατά το παρελθόν κάποιες θεωρίες σχετικά με το δάγκωμα των νυχιών. Ο Φρόιντ έριξε το φταίξιμο στην ψυχο-σεξουαλική ανάπτυξη. Κατά τη φροϋδική θεωρία, συνδέεται με μυριάδες αιτίες, όπως η ανεπαρκής διατροφή ή υπερ-διατροφή, ο θηλασμός για πάρα πολύ καιρό, ή η προβληματική σχέση με τη μητέρα. Άλλοι θεραπευτές θεωρούν ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε εσωτερική εχθρότητα - είναι μια μορφή αυτο-ακρωτηριασμού ή σε υπερβολικό άγχος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.