Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ζητούνται κομμωτές στη Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κομμωτική ήταν ανέκαθεν ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία επαγγέλματα στη Γερμανία. Τελευταία ωστόσο έχει μειωθεί έντονα το ενδιαφέρον για το επάγγελμα, καθώς θεωρείται από τα πιο κακοπληρωμένα.

Σήμερα περίπου 25.000 νέοι στη Γερμανία μαθαίνουν το επάγγελμα του κομμωτή στο πλαίσιο της λεγόμενης «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που συνδυάζει εκπαίδευση στην επιχείρηση και απόκτηση θεωρητικών γνώσεων στην επαγγελματική σχολή. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητευόμενων, και συγκεκριμένα το 80 %, είναι γυναίκες.

Σκληρός ανταγωνισμός

Ο συνολικός αριθμός των μαθητευόμενων όμως έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Λειψίας, ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 50 %. Όπως εξηγεί η Κάτριν Ρίντελ, μάνατζερ του Essanelle Hair Group: «Την εποχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έπρεπε να έχεις πολύ καλές επιδόσεις για να μάθεις το επάγγελμα του κομμωτή. Υπήρχαν ελάχιστες θέσεις μαθητείας. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικά για τους νέους, ενώ για εμάς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλύψουμε τις θέσεις μαθητείας. Θα πρέπει να καταστήσουμε το επάγγελμα πιο ελκυστικό».

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων. Ο ανταγωνισμός στη γερμανική αγορά είναι εν τω μεταξύ σκληρότατος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο αριθμός των κομμωτηρίων στις γερμανικές πόλεις έχει αυξηθεί κατά 25% την ώρα που καταγραφόταν συνεχής μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ολοένα λιγότερα κομμωτήρια προσφέρουν στο μεταξύ θέσεις μαθητείας. Και επιπλέον οι θέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα κακοπληρωμένες. Στη δυτική Γερμανία οι μηνιαίες απολαβές των μαθητευόμενων κομμωτών κυμαίνονται μεταξύ 330 και 500 ευρώ, ενώ στην ανατολική μεταξύ 210 και 330 ευρώ.

Αλλαγές λόγω κατώτατου μισθού;

Δεδομένου ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν οι θέσεις μαθητείας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους νέους από το εξωτερικό και κυρίως από τις χώρες της κρίσης της νότιας Ευρώπης. Από τις αρχές του 2013 μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά την επαγγελματική κινητικότητα νέων ανέργων από άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Λειψία ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους πέρσι 18 νέες και νέοι από την Ισπανία, ανάμεσά τους και τέσσερεις κομμωτές. Πέρα από την επαγγελματική τους εκπαίδευση, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φυσικά και στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Φέτος ο αριθμός των μαθητευόμενων Ισπανών στη Λειψία διπλασιάστηκε.

Σημαντικές αλλαγές όμως συντελούνται αυτό το διάστημα και στο πεδίο της μισθοδοσίας των κομμωτών. Από τον Αύγουστο του 2015 θα ισχύσει και για τον κλάδο των κομμωτών το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,50 ευρώ που αποφάσισε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών και που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά. Μέχρι πρότινος ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός κομμωτή πλήρους απασχόλησης δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ μεικτά. Δεν αποκλείεται η εισαγωγή του κατώτατου μισθού να καταστήσει το επάγγελμα και πάλι πιο ελκυστικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.