Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

«Συναγερμός» για τα δεκάδες κρούσματα καταρροϊκού πυρετού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα ξεπεράσουν τις 100 οι περιπτώσεις σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ξεπέρασαν τις 50 οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ άμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για άλλες 40 περιπτώσεις, τα οποία -σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- «είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά θετικά», αυξάνοντας σε σχεδόν 100 τον συνολικό αριθμό των εστιών στην περιοχή (αν επαληθευτούν).

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέα Σαχπατζίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρότι περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Συνολικά στην περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. «Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχπατζίδης, υπενθυμίζοντας πάντως ότι πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.

Ο καταρροϊκός πυρετός, μια ζωονόσος που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα και σπανιότερα βοοειδή, έρχεται σαν δεύτερη «πληγή» για την κτηνοτροφία της περιοχής, η οποία πριν από λίγους μήνες «χτυπήθηκε» και από την ευλογιά.
Το πρώτο κρούσμα του πυρετού είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουλίου στον οικισμό Κυριακής του δήμου Σουφλίου και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας υπήρξε ραγδαία, με ένα από τα τελευταία πλήγματά της να εντοπίζεται στο νομό Καβάλας.

Έντονη ανησυχία επικρατεί επίσης και στην ορεινή περιοχή του νομού Ροδόπης, όπου τα κρούσματα είναι αρκετά (σ.σ. έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης την περασμένη Παρασκευή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.