Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τι να φορέσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμβουλές για να είστε ευπρεπείς.

Μπορεί το βιογραφικό, η προϋπηρεσία και η γνώση του αντικειμένου να παίζουν ρόλο όμως σημαντικός στη συνέντευξη για δουλειά είναι και ο παράγοντας εμφάνιση. Έτσι, ένα στιλιστικό λάθος μπορεί και να είναι λάθος.
Η εφημερίδα Guardian συγκέντρωσε μερικές συμβουλές για αυτό το ζήτημα.

Ο πρώτος κανόνας για τη συνέντευξη είναι πως ο υποψήφιος θα πρέπει να ντυθεί λίγο καλύτερα από το στιλ που πιστεύει ότι είναι κατάλληλο για τη δουλειά. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τη θέση την οποία διεκδικεί, αλλά συνήθως απορρίπτονται σύνολα κατάλληλα για γάμο ή για βραδινή έξοδο.

Γυναίκες
Το πρώτο δίλημμα είναι «φούστα ή παντελόνι». O κανόνας λέει ότι ο ποδόγυρος της φούστας δεν πρέπει να ξεπερνά το μήκος ενός στυλό σε απόσταση από το γόνατο. Το μαύρο είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Το μπλε, το καφέ και το καλοκαίρι ένα πιο ανοιχτόχρωμο, μονόχρωμο ρούχο είναι επίσης κατάλληλο.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα υφάσματα με σχέδια. Καλύτερη είναι μια πινελιά χρώματος με ένα μαντίλι, αλλά απαγορεύονται οι τολμηρές επιλογές στα παπούτσια. Τα τακούνια πρέπει να είναι σε ένα λογικό ύψος. Μία μονόχρωμη μπλούζα ή κάποια με μία μόνο ρίγα είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές.

Άνδρες
Τα σκούρα, σοβαρά χρώματα είναι πάντα κατάλληλα και το βαμβακερό είναι προτιμότερο από το λινό, ακόμη και το καλοκαίρι, καθώς το δεύτερο τσαλακώνεται πολύ εύκολα. Τα παπούτσια πρέπει να είναι μαύρα ή καφέ- μαύρα για μαύρο, γκρι ή μπλε κοστούμι, καφέ για ίδιου χρώματος κοστούμι ή μπλε. Καλό είναι να αποφευχθεί ο συνδυασμός μαύρου με καφέ, ενώ προτιμότερα είναι τα δερμάτινα και όχι τα σουέντ υποδήματα.

Τα φανταχτερά σχέδια στη γραβάτα θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του υπεύθυνου της συνέντευξης. Η ιδανική γραβάτα είναι εκείνη που συμπληρώνει το σύνολο, οπότε θα πρέπει να ταιριάζει τόσο με το πουκάμισο όσο και με το κοστούμι. Είναι πάντα πιο εύκολη επιλογή το άσπρο πουκάμισο, χωρίς σχέδια, με μία μονόχρωμη γραβάτα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει καρτούν. Το ίδιο ισχύει και για τις κάλτσες γιατί και αυτές θα τις παρατηρήσει κάποιος.

Το στιλ business casual
Κάποιες εταιρείες δοκιμάζουν την ικανότητα για προσαρμογή θέτοντας αυτό τον ενδυματολογικό κώδικα. Έχει απλούς κανόνες: απαγορεύονται τα τζιν, τα αθλητικά παπούτσια και τα t-shirt.

Το τελικό συμπέρασμα είναι να επιλέξει κανείς για τη συνέντευξη κάτι απλό, με το οποίο νιώθει άνετα, καθώς με αυτό τον τρόπο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί με αυτοπεποίθηση. Επίσης, καλό είναι να έχει κάνει πρόβα κανείς μερικές ημέρες πριν, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.