Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ένα χτύπημα τον έκανε ιδιοφυία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ονομάζεται το επίκτητο σύνδρομο του σοφού και το έχουν μόλις 40 άνθρωποι από τα 7 δις σε όλη την γη. Η διήγηση αφορά την απίστευτη και σπάνια περίπτωση του Τζέισον Πάτζετ που από ένας απλός υπάλληλος έγινε μαθηματική διάνοια λόγω ενός χτυπήματος στο κεφάλι κατά την διάρκεια ληστείας. Ο αμερικανός Τζέισον Πάτζετ ήταν ένας συνηθισμένος άντρας, με μέτρο IQ και μια ήρεμη ζωή. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2002 κι ενώ είχε εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για να δουλέψει στο κατάστημα επίπλων του πατέρα του, ένας καυγάς σε μπαρ, έμελλε να αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Βρέθηκε να διασκεδάζει με την παρέα του όταν δέχτηκε επίθεση από ένοπλους ληστές οι οποίοι τον χτύπησαν επανειλημμένα στο κεφάλι θέλοντας να του πάρουν το δερμάτινο μπουφάν του. "Το μόνο που είδα ήταν δυνατό φως και αμέσως έπεσα κάτω", λέει ο ίδιος, πιστεύοντας πως θα τον σκότωναν. Ήταν μάλιστα τόσο δυνατά τα χτυπήματα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ οι κακοποιοί εξαφανίστηκαν με τα προσωπικά του είδη.





Όταν μετά από ώρες επέστρεψε σπίτι του, διαπίστωσε ότι άρχισε να διακρίνει λεπτομέρειες σε πράγματα που πριν δεν έδινε σημασία. Συνειδητοποίησε με έκπληξη ότι ήταν σε θέση να μελετάει μαθηματικά σε πολύ υψηλό μάλιστα επίπεδο, ενώ άρχισε να αποκτά διάφορες εμμονές, όπως με τα μικρόβια. Στη βρύση του μπάνιου για παράδειγμα παρατήρησε «κάτι γραμμές που έβγαιναν κάθετα από το νερό που έτρεχε». Σύντομα ανακάλυψε πως παντού έβλεπε επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα, διαφορετικά για κάθε αντικείμενο που κοιτούσε και έτσι βρέθηκε να διαβάζει μανιωδώς μαθηματικά και φυσική, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα μορφοκλασματικά σύνολα. στα γεωμετρικά σχήματα δηλ. που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, που μοιάζει σαν «μαγική εικόνα».

Παρότι ο Πάτζετ ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε κλίση στη ζωγραφική, άρχισε να σχεδιάζει μορφοκλασματικά σύνολα με εξαιρετική λεπτομέρεια. Απευθύνθηκε σε ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι του ανέφεραν ότι το χτύπημα στο κεφάλι τον μετέτρεψε σε ιδιοφυΐα. Με το επίκτητο σύνδρομο savant όπως ονομάζεται φυσιολογικοί άνθρωποι γίνονται ιδιοφυΐες στα μαθηματικά, τις Τέχνες ή την μουσική έπειτα από έναν τραυματισμό του εγκεφάλου. Ο Πάτζετ, που σήμερα είναι 43 ετών, περιγράφει την εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο. έως το χτύπημα ήταν εξωστρεφής, μέγας λάτρης των πάρτι και «η ψυχή της παρέας», όμως κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να περνάει τις μέρες του στο σπίτι, αρνούμενος να δει κόσμο, ζωγραφίζοντας και διαβάζοντας ασταμάτητα.

Λύση στο πρόβλημα του έδωσε ο δρ Ντάρολντ Τρέφερτ ψυχίατρος που ειδικεύεται στην επιδημιολογία των διαταραχών του αυτισμού αλλά και στο σύνδρομο savant. Στην περίπτωση του Τζέισον Πάτζετ, το κτύπημα είχε ως συνέπεια να «πλημμυρίσει» το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου του με χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που τελικά άλλαξαν οριστικά τη δομή του αριστερού λοβού, όπου βρίσκεται το κέντρο των μαθηματικών.



Πριν από 12 χρόνια ο 40χρονος ενδιαφερόταν για δύο πράγματα: τη γυμναστική και τα πάρτι. Τώρα η ζωή του άλλαξε άρδην. επιστήμονες τον επισκέπτονται συχνά για να μπορέσουν να δουν τι συμβαίνει και πως από απλός άνθρωπος μεταμορφώθηκε σε ιδιοφυΐα. σήμερα επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει μαθηματικά ενώ πουλάει τους πίνακες των μορφοκλασματικών συνόλων που ζωγραφίζει και δίνει διαλέξεις για το επίκτητο σύνδρομο του σοφού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.