Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η σημασία των τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμβάλλουν στην ελάττωση της ευπάθειας της καρδιάς και στις αρρυθμίες.

Λιναρόσπορος, καρύδια, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, μπακαλιάρος κ.ά.), γαρίδες, χταπόδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων 50 χρόνων, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ελάττωση της ευπάθειας της καρδιάς και στις αρρυθμίες, έχουν αντιπηκτική δράση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικής πλάκας.

Η κατανάλωση ψαριού, ποσότητας μικρότερης από 150 γρ. την εβδομάδα συσχετίστηκε με κατά 38% ελάττωση ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ενώ αντίθετα η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων ψαριού δεν συσχετίστηκε με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Τα πλεονεκτήματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν εμφανή ακόμα και σε καπνιστές ή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο και τα προσλαμβάνει μέσω της τροφών που καταναλώνει ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστο Πίτσαβο, οι κύριοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, που οφείλονται σε ακατάλληλη δίαιτα και έλλειψη άσκησης, καθώς και το κάπνισμα. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτοί οι παράγοντες ερμηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων. «Οι παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Πίτσαβος, αρκεί να αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας, που θα περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο κ. Πίτσαβος εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την «κακή διατροφή» των Ελλήνων, αφού, σύμφωνα με μελέτες, περίπου 3 εκατ. Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές ολικής χοληστερόλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.