Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

«Κοινότητες στη φυλακή: Παράθυρο στην κοινωνία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ στο Art-Athina για την απεξάρτηση, τη φυλακή και την τέχνη.

Στη διεθνή συνάντηση σύγχρονης τέχνης Art-Athina θα παρουσιαστεί την Κυριακή 18 Μαΐου, στις 18:00, η εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή: Παράθυρο στην κοινωνία». Τα μέλη και το προσωπικό του προγράμματος απεξάρτησης θα αναβιώσουν σε ειδική παράλληλη εκδήλωση την ιστορία των έργων τους που φτιάχτηκαν πάνω στους καμένους τοίχους των φυλακών Κορυδαλλού.

Με video, slides και αφήγηση θα παρουσιαστεί η εξέλιξη και το αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής προσπάθειας που γεννήθηκε από τις στάχτες μιας πυρκαγιάς και υπό συνθήκες εγκλεισμού, αλλά με ασίγαστη δίψα για ζωή και ελευθερία.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις φυλακές Κορυδαλλού το Σεπτέμβριο του 2012 κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και την προοπτική της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, το θεραπευτικό προσωπικό και μέλη του προγράμματος μεταμόρφωσαν το «σημείο μηδέν» της καταστροφής σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας. Οι τοιχογραφίες «πάτησαν» πάνω στα σημάδια του καπνού και της φωτιάς, ενσωματώνοντάς τα σε νέες μορφές και σχήματα που γέννησε η φαντασία των δημιουργών.

Την επιμέλεια του εγχειρήματος είχε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος στη συνέχεια φωτογράφησε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα, τα οποία φιλοξενήθηκαν το 2013 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών, και πρόσφατα στην έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη στο πλαίσιο της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.