Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδηλώσεις το Σάββατο 17 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.

Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων συμμετέχει το Σάββατο 17 Μαΐου το Ίδρυμα Ευγενίδου, που θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, με πληθώρα εκδηλώσεων και είσοδο ελεύθερη.

Το πλούσιο πρόγραμμα συνθέτουν ψηφιακές παραστάσεις στο Πλανητάριο, ομιλίες επιστημόνων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ειδικά αφιερώματα στη Βιβλιοθήκη, παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, εντυπωσιακά πειράματα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και στην έκθεση του CERN «"Επιταχύνοντας" την Επιστήμη».

«O Ουρανός των Αρχαίων» είναι ο τίτλος της ψηφιακής παράσταση που θα δοθεί στις 21:30, 22:30 και 23:30 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, με την πρώτη και τρίτη ενότητα να «μιλάει» για την αρχαία Αίγυπτο και τη δεύτερη για τους Μινωίτες ναυτικούς και τον πολιτισμό που ανέπτυξαν στη Θήρα και την Κνωσό.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Αίγυπτο, η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου» και στα διάφορα κτίσματα των Αιγυπτίων που βασίζονταν στην αντίληψή τους για τον νυχτερινό ουρανό, η δε τρίτη στην Ελληνιστική Αίγυπτο και στα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας.

Η παράσταση κλείνει με τις τελευταίες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Μπορεί ένα ταξίδι 5.500 χιλιάδων χρόνων που αφορά τα μυστικά της γραφής να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια νύχτα; Με τη νυχτερινή περιπλάνηση, που φέρει τον τίτλο «Ιστορία Γραφής για μικρούς και μεγάλους», την οποία θα κατευθύνει ο Δημήτρης Κουρουβακάλης, στις 20:30, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, η απάντηση είναι θετική. Το ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου, που θα ξεκινήσει από την προϊστορική εποχή και τη ζωγραφική των σπηλαίων για να καταλήξει στους φορητούς υπολογιστές του σήμερα, είναι ένα μόνο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Από την αρχαιότητα στο CERN

Η έκθεση «"Επιταχύνοντας" την Επιστήμη» υπόσχεται να μοιραστεί με τους επισκέπτες της όλες τις σύγχρονες ανακαλύψεις που αφορούν την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης. Αυτό γίνεται μέσα από την παρουσίαση, με απλό και κατανοητό τρόπο, του τι ακριβώς συντελείται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη.

Περιεκτικές επιδείξεις πειραμάτων και μίνι διαδραστικές αφηγήσεις, είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσουν στο κοινό οι Επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1200 m². Η έκθεση περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις θεματικές ενότητες «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος) και «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος).

Επίσης, από τις 21:00 ως τις 24:00, η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου θα γεμίσει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό, τη Σελήνη, τον Κρόνο και τους δακτυλίους του. Επιπλέον, μια σειρά ομιλιών στο αμφιθέατρο (21:00-23:00), που γίνονται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και θέμα «Επιταχύνοντας την Επιστήμη», κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μόνο με τους τίτλους τους: «Μισός αιώνας laser: η διαδρομή, το παρόν και το μέλλον της "λύσης που έψαχνε να βρει το πρόβλημά της''», «Κρύσταλλοι δύο διαστάσεων: Μια αποκάλυψη της Φυσικής την τρέχουσα δεκαετία».

Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η τέχνη. Ένα βιβλίο και μια συγγραφέας γίνονται η αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα - εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-7 ετών), με τίτλο «H Τέχνη μάς ενώνει! Ανακαλύπτοντας έργα τέχνης!».

Η εκπαιδευτικός Νίκη Κάντζου, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ντετέκτιβ της Τέχνης», καλεί παιδιά και γονείς να γίνουν ντετέκτιβ της τέχνης και να λύσουν αινίγματα που αφορούν έργα ζωγραφικής με βιβλία, και όχι μόνο: συνθέτουν παζλ, παίζουν παντομίμα, ανακαλύπτουν ποιο χρώμα ονειρευόταν ένας σπουδαίος ζωγράφος και κατασκευάζουν μια αναμνηστική κονκάρδα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φαντασία μας και με ποιο τρόπο άραγε μπορούν οι μεγάλοι να αισθανθούν πάλι παιδιά; Το πρόγραμμα «Νυχτερινά Βιβλιοπαιχνίδια», με την Κατερίνα Πετροπούλου, επιχειρεί να δώσει την απάντηση.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινούν στις 20:30. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην των δραστηριοτήτων στην Βιβλιοθήκη) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.

Ειδικά και μόνο για τις δραστηριότητες στην Βιβλιοθήκη απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 08:00-16:00). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι του Ιδρύματος είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177 143, στο fax 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr@eugenfound.edu.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.