Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Καταργείται η διάταξη για τη φορολόγηση στα ομόλογα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλει φόρο υπεραξίας για κέρδη ξένων επενδυτών από ελληνικά ομόλογα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος που έγινε ευρύτερα γνωστή χθες και συνέβαλε στην μεγάλη αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων, αλλά η ίδια η διάταξη.

Γι’ αυτό και στις προθέσεις του υπουργείου είναι να απαλειφθεί η διάταξη συνολικά. Ηδη αναζητείται ο τρόπος ώστε να γίνει αυτό αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή.

Όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών από τη στιγμή που ανακλήθηκε η εγκύκλιος, η συγκεκριμένη διάταξη νόμου είναι πρακτικά ανενεργή. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, όμως, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Η ρύθμιση προβλέπει υποχρέωση καταβολής φόρου επί της υπεραξίας που είχαν ξένοι επενδυτές από ελληνικά ομόλογα για την περίοδο 2012-2013 από 20 έως 33%.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οπότε έγινε ευρέως γνωστή η εγκύκλιος υπήρξαν, σε συνδυασμό με την γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά ενόψει εκλογών, ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη της (αντιστρόφως κινούμενης από την τιμή) απόδοσης στο 6,84% ή 53 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το υπουργείο αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωσε ότι «Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 1/1/2014 και εφεξής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών», προσθέτοντας ότι «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/2/2012 μέχρι 31/12/2013 φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας».

Εν τέλει όμως αναγκάστηκε να πάρει πίσω την επίμαχη εγκύκλιο. Τώρα κινείται για την πλήρη κατάργηση της διάταξης.

Εν τω μεταξύ πάντως οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με αυτή του δεκαετούς να σκαρφαλώνει στο 6,96%. Το 5ετές κινείται στο 5,3%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.