Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γάγγλιο καρπού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ανθρώπινο χέρι είναι ένα πολυτάλαντο εργαλείο, λόγω της δυνατότητας αντιθετικότητας που έχει ο αντίχειρας, δηλαδή να αγγίζει οποιοδήποτε δάκτυλο από τα τέσσερα υπόλοιπα.

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί πολύ λεπτές εργασίες (από την επιδιόρθωση ενός ρολογιού, την τοποθέτηση ενός chip υπολογιστή, μέχρι το άγγιγμα της χορδής του βιολιού). Μαζί με την ανάπτυξη του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και την όρθια στάση, κατέστησε τον άνθρωπο κυρίαρχο στον υπαρκτό κόσμο. Αυτές τις τρεις ιδιότητες και ικανότητες δεν τις έχει κανένα άλλο είδος στο ζωικό βασίλειο (ο πίθηκος δεν έχει πλήρη αντιθετικότητα του αντίχειρα και ίσταται όρθιος μόνο περιοδικά, ενώ συνήθως κυκλοφορεί συνήθως χρησιμοποιώντας τα τέσσερα άκρα).



Η υπερβολική χρήση του χεριού το καθιστά συγχρόνως πολύ ευαίσθητο σε διάφορες παθήσεις.

Θα αναπτυχθούν αυτές σε χωριστά κεφάλαια και είναι: Το γάγγλιο, διάφορες τενοντίτιδες (φλεγμονές του τένοντα), η πίεση του μέσου νεύρου (στον καρπιαίο σωλήνα). Οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες στις γυναίκες στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, ίσως και στο 60% των υγιών γυναικών, λόγω αλλαγής των ορμονών.

Γάγγλιο καρπού

Το γάγγλιο του καρπού είναι μια διόγκωση που εμφανίζεται στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού στο χέρι. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και στη ραχιαία επιφάνεια της παλάμης.

Στην ψηλάφηση φαίνεται σκληρό σαν κόκκαλο. Όμως στην πραγματικότητα είναι μια κύστη της άρθρωσης του καρπού που περιέχει υγρό της άρθρωσης, παχύρευστο, σαν μέλι (με μεγάλο ιξώδες).



Δεν είναι επικίνδυνο. Δεν είναι όγκος.

Θεραπεία

Αντιμετωπίζεται είτε με χειρουργική αφαίρεση (αλλά μπορεί να ξαναεμφανισθεί) είτε με θραύση.

Θραύση

Ακινητοποιώντας τον καρπό, πλήττουμε απότομα το γάγγλιο με ένα βαρύ βιβλίο. Εάν δεν έχει παρέλθει πολύς χρόνος από την εμφάνισή του, ρηγνύεται το περίβλημα της κύστης, το υγρό εκχέεται στην άρθρωση και ιάται πλήρως. Μετά τη θραύση είναι σκόπιμο να επιδεθεί ο καρπός με ελαστικό επίδεσμο για 5 ημέρες.





Λέξεις κλειδιά:

- γάγγλιο καρπού
- θραύση
- ιξώδες υγρό 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.