Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΕΣΑμεΑ: Προσβάσιμες πόλεις ΣΗΜΕΡΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 15.05.2014


Αρ. Πρωτ.: 2189

Επιστολή με την οποία ζητά να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην προσβασιμότητα των κτιρίων απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αριδαία αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας.
Μετά από υποδείξεις πολιτών με αναπηρία, για μη ύπαρξη προσβασιμότητας στην Εθνική Τράπεζα της Αριδαίας Πέλλας, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, η τράπεζα έχει την υποχρέωση να γίνει προσβάσιμη μέχρι το 2020. Τονίζει όμως ότι, η νομοθεσία μπορεί να δίνει χρονικό περιθώριο για τη προσβασιμότητα των κτιριακών υποδομών, όμως οι συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες ζουν στο σήμερα. Και αυτό το σήμερα πρέπει να καταστεί ανθρώπινο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Στα πλαίσια της Εταιρικής Ευθύνης που η ίδια η Εθνική Τράπεζα στην ιστοσελίδα της τονίζει ότι ασπάζεται, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι η Τράπεζα μπορεί και οφείλει να δείξει ευαισθησία κάνοντας το κατάστημα στην περιοχή της Αριδαίας προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, κάτι που ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει ηλικιωμένους, μητέρες με μωρά και παιδιά σε καροτσάκια, και κάθε άτομο με μειωμένη κινητικότητα.

Βεβαίως χρειάζεται συνεργασία με τον Δήμο, αφού οι επεμβάσεις στο πεζοδρόμιο είναι θέμα του Δήμου, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθ. 52907 - Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (ΦΕΚ 2621/ΤΒ΄/31/12/2009). Ως εκ τούτου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι αρμόδια να διευθετήσει το κομμάτι της προσβασιμότητας του πεζοδρομίου, ενώ από ότι φαίνεται απαιτείται ράμπα στη διάβαση για να ανεβαίνει κάποιος στο πεζοδρόμιο και ράμπα στην είσοδο της τράπεζας, που είναι αρμοδιότητα της τράπεζας. Η δεύτερη (στην είσοδο) μπορεί να γίνει ή με την τοποθέτηση ράμπας ή αναβατορίου ή ενδεχομένως με «ανέβασμα» του πεζοδρομίου τοπικά. Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν οι τεχνικοί του Δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.