Τρίτη 8 Απριλίου 2014

«Ο πλανήτης χρειάζεται ένα σχέδιο Β για το κλίμα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έκθεση του ΟΗΕ.

Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα «σχέδιο Β» στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής διότι οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, τονίζει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Στην ίδια έκθεση ο Οργανισμός προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι αν υπερβούν βραχυπρόθεσμα τους στόχους εκπομπών, τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικότερες περικοπές διοξειδίου του άνθρακα το δεύτερο μισό του αιώνα μας προκειμένου η κλιματική αλλαγή να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Αν αποτύχουν ξανά, το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει αν απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα, τονίζει ο ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καύση ξύλων και τον «εγκλωβισμό» των εκπομπών CO2. Τα αέρια θα μπορούν τότε να αποθηκευτούν σε υπόγειους βράχους.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να συναντήσει την αντίσταση της κοινής γνώμης και, αν εμφανιστούν επιπλοκές, μπορεί να βλάψει τα δάση και τα οικοσυστήματα.

Όπως αναφέρει το BBC, το τελικό προσχέδιο της έκθεσης του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υιοθετεί έναν νέο ρεαλιστικό τόνο απέναντι στις επανειλημμένες αποτυχίες των κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε δράση για το θέμα.

Προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το παγκόσμιο όριο εκπομπών CO2 έως το 2030. Οι ανθρωπότητα έχει τριπλασιάσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 1970.

«Η νέα αυτή έκθεση αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι πολύ αργά, μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά μόνο αν δοθεί το πράσινο φως στις καθαρές τεχνολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί από εκπροσώπους κυβερνήσεων και ειδικούς στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.