Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Συνταγματικό και νόμιμο το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος έκανε λόγο στην απόφασή του το ΣτΕ.

«Λόγοι δημοσίου συμφέροντος» οδήγησαν, σύμφωνα με το ΣτΕ στην απώλεια των χρημάτων που είχαν τοποθετήσει σε ελληνικά ομόλογα του δημοσίου χιλιάδες ομολογιούχοι οι οποίοι μάλιστα καλούνται να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα της δίκης ύψους 1.380 ευρώ!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του (1116 και 1117/2014) κατά πλειοψηφία (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) έκρινε συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάρτιο του 2012.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) που ανέφεραν πώς είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.

Οι δικαστές επικαλούνται το όφελος για το δημόσιο αφού έτσι μειώθηκε το δημόσιο χρέος, κρίνοντας πώς ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται», όμως δε αυτό το σκέλος μειοψήφησαν 7 σύμβουλοι επικρατείας. Ενώ για το θέμα της έκδοσης πράξης του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα κρίθηκε επίσης συνταγματική με μειοψηφία όμως 8 δικαστών. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.