Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«Ας πολεμήσουμε τον ρατσισμό»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

"Οι κοινωνίες μας χρειάζονται και αξίζουν ηγέτες που φιλοδοξούν για το γενικότερο καλό. Πολιτικούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων, που παίρνουν μια ισχυρή και βασισμένη σε αρχές στάση κατά του ρατσισμού, και οι οποίοι κάνουν πραγματικές δεσμεύσεις για την ανάληψη δράσης "

Navi Pillay, Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία είναι προβλήματα που παρουσιάζουν όλες οι κοινωνίες. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς παίζουμε τον δικό μας ρόλο στην κατάρριψη των φυλετικών προκαταλήψεων.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου την εξάλειψη του ρατσισμού. Το 2014 εστιάζει στον «ρόλο των ηγετών στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων». Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να προβληματιστούμε σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προκλήσεις που παραμένουν στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Δείτε την καμπάνια του ΟΗΕ για τον ρατσισμό με τίτλο: "Περισσότερα από όσα μπορεί να δει το μάτι. Ας πολεμήσουμε τον ρατσισμό" που μας καλεί να υποθέσουμε το επάγγελμα ή τη φυλή και τις ιδιαιτερότητες κάποιων ανθρώπων βλέποντας απλώς τις φωτογραφίες τους. Η καμπάνια έχει στόχο να αποδείξει πόσο λανθασμένες μπορούν να είναι οι πρώτες εντυπώσεις που βασίζονται σε στερεότυπα.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.