Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το πολυνομοσχέδιο «σκούπα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την απελευθέρωση της διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος με ευθύνη των γαλακτοβιομηχανιών προβλέπει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Χθες, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανασίου Τσαυτάρη, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησαν σε συμφωνία βάσει της οποίας διατυπώθηκε και η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο κατηγορίες γάλακτος, το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, ενώ εισάγεται και μία νέα κατηγορία, το γάλα ημέρας.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου ουσιαστικά αίρεται ο νομικός περιορισμός που ισχύει σήμερα και προβλέπει ανώτατη διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος, δηλαδή πέντε ημέρες, ενώ ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης που χρησιμοποιεί κάθε παραγωγός, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι κατηγορίες:

Παστεριωμένο

Παστεριωμένο είναι το γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία έως τους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή με βάση έναν συνδυασμό χρόνου και θερμοκρασίας. Στην ίδια κατηγορία δημιουργείται μια υποκατηγορία, το «γάλα ημέρας».

Υψηλής θερμικής επεξεργασίας

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία από τους 85 βαθμούς Κελσίου έως τους 127 βαθμούς Κελσίου. Στην κατηγορία της υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας UHT εντάσσεται το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία μεγαλύτερη από 127 βαθμούς Κελσίου. Ήδη υπάρχει ως κατηγορία.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από Τα Νέα:










Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.