Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Υπάρχει απαξίωση για το Θεατρικό Μουσείο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΔΣ, Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Στην «εκποίηση εκθεσιακού υλικού του Θεατρικού Μουσείου σε διεθνή πλειστηριασμό» ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, στην περίπτωση που, όπως σημειώνει, δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Πολιτεία για τη λύση των προβλημάτων, που αυτό αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων είναι και η αποπληρωμή των χρεών του οργανισμού ύψους 500.000 ευρώ (σε Εφορία, ΙΚΑ και ανάγκες αποπληρωμής των εργαζομένων).

Αυτό τόνισε ο ίδιος σε σημερινή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων.

Το ΔΣ και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου (ΚΜΕΕΘ) επέλεξαν να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ανοίγοντας ξανά στο κοινό τις πόρτες του και απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε πρόσωπα και φορείς του ελληνικού θεάτρου για μια δημόσια συζήτηση με θέμα την «επαναλειτουργία του, αλλά και την απαξίωση του ελληνικού Θεάτρου από την επίσημη πολιτεία».

Στόχος τους, όπως είπαν, ήταν να ...χτυπήσουν «γι άλλη μια φορά το καμπανάκι» για το παρόν και το μέλλον «της μοναδικής κιβωτού διάσωσης της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου δύο αιώνων» και του πλούσιου αρχειακού υλικού με κείμενα και ντοκουμέντα παραστάσεων από το δραματολόγιο του παγκόσμιου θεάτρου, που «έχει αφεθεί στην τύχη του, μια τύχη, που ταυτίζεται με τον θάνατό του».

«Θα ήθελα η σημερινή ημέρα να είναι τελείως διαφορετική. Να είναι μία γιορτή της παγκόσμιας προσφοράς του θεάτρου στον πολιτισμό, ενός θεσμού που ξεκίνησε από τον τόπο μας. Αντ’ αυτού μαζευτήκαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε, γιατί μία “κιβωτός μνήμης”, όπως είναι το Θεατρικό Μουσείο, είναι τόσο απαξιωμένο, ώστε να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει προγραμματισμός να περάσει στην αμνησία» ανέφερε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κατήγγειλαν πως έπειτα από τρία χρόνια επίσχεσης και εργασιακής εξαθλίωσης, «στο πρόβλημα της κρατικής αδιαφορίας προστέθηκε και ο κίνδυνος της εγκατάλειψης: ποντίκια, κατσαρίδες, τερμίτες και υγρασίες απειλούν τις συλλογές του θεατρικού μουσείου».

«Είμαστε όλοι πολίτες μια χώρας που μας στερεί την περίθαλψη, την εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό, που παρά τις μεγαλοστομίες περί βαριάς βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια επένδυσε τεράστια ποσά σε πυροτεχνήματα διεθνούς εμβέλειας τύπου Eurovision και Ολυμπιακούς Αγώνες, οδηγώντας μας στην παρακμή της υποκουλτούρας και της οικονομικής εξαθλίωσης» σημείωσαν. Στις δικειδικήσεις τους είναι η άμεση επαναλειτουργία του ΚΜΕΕΘ - Θεατρικού Μουσείου, η αποπληρωμή των χρεών του ύψους 500.000 ευρώ, η άμεση μεταστέγασή του σε ενιαίο χώρο, διαμορφωμένο σύμφωνα με τις διεθνείς μουσειολογικές προδιαγραφές, καθώς και μόνιμος και τακτικός κωδικός χρηματοδότησης για τη βιώσιμη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι η διοίκησή του Θεατρικού Μουσείου διώκεται ποινικά (σσ. Κ. Γεωργουσόπουλος και Γ. Μιχαλακόπουλος) και αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να διαστούν για χρέη ύψους 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος ανέφερε ότι έπειτα από χρόνια απραξίας, σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο υπουργός Πολιτισμού πρότεινε την ένταξη του μουσείου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κάτι που -κατά τον κ.Γεωργουσόπουλο- δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όσο το μουσείο παραμένει κλειστό. «Στο αρχείο υπάρχουν αποκόμματα του Τύπου από το 1896, παρτιτούρες από όλες τις ελληνικές όπερες και οπερέτες και σπάνια χειρόγραφα και προγράμματα, τα οποία απειλούνται από τερμίτες και κατσαρίδες, καθώς και από πιθανές διαρροές λόγω της γειτνίασης του Μουσείου με δημόσιες τουαλέτες. Δεν μπορώ να βρίσκομαι κάθε δύο μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας ποινικό αδίκημα» δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση θα προχωρήσει σε «εκποίηση κοστουμιών της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη, όπως και σπάνιων χειρογράφων που έχουν ως τώρα διασωθεί, αλλά πλέον αργοπεθαίνουν».

Σε ένδειξη συμπαράστασης των διεκδικήσεων του ΔΣ και των εργαζομένω,έξω από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου έσπευσαν εκπρόσωποι από τους θεατρικούς θεσμούς της χώρας (Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI), το Σπίτι του Ηθοποιού, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ένωση Σκηνογράφων & Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδας, Καμεράτα, Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής κ.α) αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, είπε πως σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου και θ’ αναλάβει την καθαριότητα και απολύμανση του χώρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.