Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Υψηλότερος ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τον τοκετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι δείχνει έρευνα για τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη γέννα.

«Ιστορικά οι έξι εβδομάδες είναι η αποδεκτή διάρκεια [του κινδύνου θρόμβωσης]», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Hooman Kamel. «Βρήκαμε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης παρέμενε υψηλότερος για διπλάσιο χρονικό διάστημα απ’ όσο αρχικά θεωρούνταν», συνεχίζει ο δρ. Kamel επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell.

Γενικότερα οι πιθανότητες θρόμβωσης αυξάνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης των αιμοπεταλίων και άλλων θρομβωτικών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται την ώρα του τοκετού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές παραμένει 10,8 φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό, 2,2 φορές υψηλότερος μεταξύ της έβδομης και της δωδέκατης εβδομάδας και 1,4 φορές υψηλότερος (μια αύξηση που δεν θεωρείται σημαντική) μεταξύ της 13ης και 18ης εβδομάδας. Μεταξύ της 19ης και της 24ης εβδομάδας ο κίνδυνος επιστρέφει στα ίδια επίπεδα με τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον δρ. Kamel παρότι ο υψηλός κίνδυνος τελικά παραμένει για διπλάσιο χρόνο από ότι πίστευαν ως τώρα οι ειδικοί, εντούτοις ο συνολικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Υπολογίζεται ότι λιγότερες από μία στις 10.000 γυναίκες υφίστανται θρόμβωση μεταξύ της έκτης και της δωδέκατης εβδομάδας μετά τον τοκετό.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες, έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη θρόμβων, καθώς και για εκείνες που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι ή κάνουν πολύωρα ταξίδια με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.

Ενδεχομένως οι γιατροί θα πρέπει να καλύπτουν αυτές τις γυναίκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με θρομβολυτικά φάρμακα, υποστηρίζει ο δρ. Kamel. Επίσης, επισημαίνει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν ανησυχητικά συμπτώματα όπως πόνο ή πίεση στο στήθος, ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο, ξαφνική αλλαγή στην ομιλία, την ισορροπία, τη δύναμη ή την αίσθηση της μίας πλευράς του σώματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο New England Journal of Medicine και βασίστηκε στην ανάλυση ιατρικών πληροφοριών από περίπου 1,7 εκατομμύρια γυναίκες στην Καλιφόρνια που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ του 2005 και του 2010. Από αυτές οι 1.015 εκδήλωσαν θρόμβωση είτε με τη μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό), στην καρδιά (έμφραγμα), στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή) ή στα άκρα (εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα).


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.