Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή 2 δισ. € από τα κλεμμένα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα διπλό σύστημα «επιστροφής των κλεμμένων» στο κράτος με ή χωρίς τη συναίνεση του κατηγορουμένου προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος».

Το νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο, για να επιστρέψουν περίπου 2 δισ. ευρώ από κατηγορουμένους σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, ξεπλύματος χρήματος, παραβίασης πόθεν έσχες, απιστίας, υπεξαίρεσης κλπ κατά του Δημοσίου, της ΕΕ, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Οι κρατικοί αυτοί φορείς (σε βάρος των οποίων έγιναν τα οικονομικά κακουργήματα) θα ορίζονται «μεσεγγυούχοι» και θα μπορούν επομένως να χρησιμοποιούν ποσά που έχουν μπλοκάρει οι δικαστικές αρχές με κατάσχεση μετρητών ή δέσμευση και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.

Σχετική αίτηση για παράδοση και αξιοποίηση των χρημάτων (με τη διαδικασία της μεσεγγύησης) θα κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος και η συναίνεση αυτή (που δεν θα μπορεί να ανακληθεί) θα οδηγεί στην επιβολή μικρής ποινής, ανάλογα με το δικαστικό στάδιο, στο οποίο συμφώνησε να επιστραφούν τα κλεμμένα (στην ανάκριση, σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δίκη).

Εξαιρέσεις

Αν ο κατηγορούμενος ή ύποπτος δεν θέλει να υποβάλει τέτοια αίτηση, θα το κάνει το Δημόσιο από μόνο του, για να χρησιμοποιεί τα δεσμευμένα, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρχει επιεικής ποινική μεταχείριση.

Οι ευεργετικές διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται σε πολιτικό (υπουργό, αναπληρωτή υπουργό, υφυπουργό, βουλευτή, ευρωβουλευτή, γεν. γραμματέα), εκπρόσωπο ΟΤΑ (περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο, αντιδήμαρχο), σε πρόεδρο, διευθύνοντα ή εντεταλμένο σύμβουλο ΝΠΔΔ, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΝΠΙΔ, όπου τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο. Αν ο ύποπτος ή κατηγορούμενος αθωωθεί αμετάκλητα, τα χρήματα θα του επιστρέφονται άτοκα. Αν ο κατηγορούμενος συναινέσει για πλήρη επιστροφή των κλεμμένων με τις προσαυξήσεις μέχρις ότου απολογηθεί στον ανακριτή, τότε η απειλούμενη από τον νόμο ποινή κάθειρξης 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση έως 1 έτος, η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 10-20 ετών σε φυλάκιση μέχρι 3 έτη, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε φυλάκιση 3-5 ετών.

Αν ο κατηγορούμενος συναινέσει μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη, τότε η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση μέχρι 2 έτη, η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 10-20 ετών σε φυλάκιση 1-5 έτη, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη μέχρι 7 χρόνια.

Αν η συναίνεση δοθεί μέχρι να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία της δευτεροβάθμιας δίκης, τότε η απειλούμενη κάθειρξη 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, η απειλούμενη κάθειρξη 10-20 ετών σε φυλάκιση 2-5 ετών ή σε κάθειρξη 5-7 ετών, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 5-10 ετών.

Τα σκάνδαλα

Οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε εκκρεμή σκάνδαλα, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα, τραπεζικά (π.χ. Proton, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.λπ.), ηλεκτρικής ενέργειας, υπεξαιρέσεις σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ Καλλιθέας) κλπ, χωρίς να μπορούν να ευνοηθούν πολιτικοί ή διοικητές που όρισε το κράτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.