Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ψάρια εναντίον... χάμπουργκερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα εστιάζει στα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό στον εγκέφαλο.

Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την νευρογέννεση – δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προλάβει αυτές τις αρνητικές δράσεις ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τη μάθηση και την μνήμη.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αντιγήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ αρχικά είχε ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους.

Αν και η ανάλυση των 185 ερευνητικών εργασιών έδειξε ότι τα ιχθυέλαια δεν έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία απώλειας βάρους, εντούτοις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της βλάβης που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στον εγκέφαλο.

Με βάση τις μελέτες σε πειραματόζωα φάνηκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής νέων νευρώνων του εγκεφάλου και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος (όπως τα τριγλυκερίδια) οι οποίοι παρεμποδίζουν μεταξύ άλλων την ομαλή νευρωνική λειτουργία.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.